latinica  ћирилица
23/02/2017 |  08:53 ⇒ 09:01 | Autor: RTRS

Zaprepašćujući gubitak zbog samo jedne odluke

Njemački energetski provajder RWE objavio je zaprepašćujući gubitak od 5,7 milijardi evra za 2016. godinu.

Ogroman gubitak uzrokovan je otpisom vrijednosti imovine njegovih pogona i jednokratnim troškovima koji se odnose na odluku države da napusti nuklearnu energiju, izvještava agencija AFP.

"Teško tržišno okruženje dovelo je do neminovnih umanjenja vrijednosti. Pored toga, fond za nuklearnu energiju nametnuo nam je značajan jednokratni rashod", naveo je generalni direktor Rolf Martin Šmic u vanrednom saopštenju.

Iz RWE-a su objasnili da su bili prinuđni da otpišu 4,3 milijardi evra prošle godine uglavnom kod svojih neprofitabilnih elektrana na ugalj i gas u Njemačkoj, ali su takođe smanjili i vrijednost imovine pogona u Velikoj Britaniji, Holandiji i Turskoj.

Kao i većina velikih evropskih energetskih kompanija, RWE se bori sa niskim veleprodajnim cenama struje i konkurencijom u liku visoko subvencionisanih rivala fokusiranih na obnovljive izvore energije.

Poslovanje grupacije potkopalo je, kako kažu, i "dodatno vanredno opterećenje" u formi novog njemačkog zakona koji primorava energetske kompanije da pomognu u izmirivanju troškova izlaska zemlje iz nuklearne energije.

Njemačka vlada, pod kancelarkom Angelom Merkel, odlučila je da napusti nuklearnu energiju do 2022. u svjetlu katastrofe japanske nuklearke Fukušima 2011.

U tom smislu, kompanije Vatenfal, EON,RWE i EnBW moraju da uplate 23,5 milijardi evra u državni fond za dugoročno skladištenje nuklearnog otpada.

RWE je navela da će u taj fond uplatiti oko 6,8 milijardi evra, od čega je 1,8 milijardi evra već izdvojila što se odrazilo na poslovni rezultat u 2016.

Zbog lošeg poslovnog rezultata, iz kompanije su poručili da neće platiti dividende za 2016. godinu vlasnicima običnih akcija, što je druga godina zaredom. Acionari koji posjeduju preferencijalne akcije dobiće 0,13 evra po akciji.

U nastojanju da se prilagodi promijenjenom okruženju, RWE je najavio gašenje više hiljada radnih mjesta u Evropi.

Akcije kompanije pale su u prepodnevnom trgovanju na Frankfurtskoj berzi za 0,3 odsto, na 13,46 evra, podbacivši u odnosu na DAX indeks vodećih nemačkih kompanija koji je ojačao za 0,1 procenat.

Grupa će predstaviti svoje prošlogodišnje rezultate poslovanja 14. marta.

Izvor: B92