latinica  ћирилица
23/02/2017 |  10:39 ⇒ 10:55 | Autor: RTRS

Monika Beluči otvara 45. Fest

Film "Na mliječnom putu" režisera Emira Kusturice otvoriće sutra u Beogradu 45. Međunarodni filmski festival, a publiku će na otvaranju u Sava centru pozdraviti svjetska filmska zvijezda Monika Beluči.
Monika Beluči (Foto: indianexpress.com) -
Monika Beluči (Foto: indianexpress.com)

Tokom trajanja Festa, do 5. marta, biće premijerno prikazano 95 filmova, a u glavnom programu van konkurencije posjetioci će moći da pogledaju i favorite za Oskara u svim kategorijama, kao što su "Ona", "Mjesečina", "DŽeki", "La-la lend", "Po cijenu života" i "Mančester na moru".

Tu su i najnovija ostvarenja dobro poznatih režisera: "Bili Lin - heroj" Anga Lija, "So i vatra" Vernera Hercoga, "Divni dani u Aranhuezu" Vima Vendersa, "Noćne zvijeri" Toma Forda, "To je samo kraj svijeta" Gzavijea Dolana, "Kraljica Španije" Fernanda Truebe, "Viking" Andreja Kravčuka, "Lični kupac" Olivijea Asajasa.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 12 zemalja: Francuske, Islanda, Rusije, Holandije, Češke, Italije, Grčke, Izraela, Iraka, Irana, Hrvatske i Slovenije.

Umjetnički direktor Festa Јugoslav Pantelić istakao je da međunarodni takmičarski program ove godine predstavlja tematski različita ostvarenja, a petočlani internacionalni žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, scenario, režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodijeljena i nagrada žirija.

Osim glavnog takmičarskog programa, filmovi će biti nagrađivani u još dva takmičarska programa - "Srpski film" u okviru kojeg će biti prikazano sedam filmova, te program "Granice", u kojem će biti prikazano osam subverzivnih filmova iz Јužne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i SAD.

Selektor programa "Granice" Mladen Đorđević naveo je da će u okviru tog programa biti prikazana i tri dokumentarna filma: italijanski o trendu "istjerivanja đavola", austrijski o ubijanju životinja na safarijima, te američki film o čuvenoj zvjezdi svjetske porno-industrije Roko Sifrediju.

Predsjednik žirija glavnog takmičarskog programa je srpski režiser Srdan Golubović, a predsjednik žirija takmičarskog nacionalnog programa "Srpski film" je hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Filmovi na ovogodišnjem Festu biće prikazivani u još nekoliko netakmičarskih programskih cjelina, među kojima su glavni program van konkurencije, "Plazma festić", u kojima će se prikazivati filmovi za djecu, program "Trils end kils" i "Majkrovejv", te specijalne projekcije.

Program "Fest klasik" ove godine čine dokumentarci o iranskom režiseru Abasu Kjerostamiju i Stenliju Kjubriku, a posebnu zanimljivost činiće projekcije restaurisanih kopija filmova "Oči čornije" Nikite Mihalkova iz 1987. godine i "Beograd, prestonica Kraljevine Јugoslavije" Vojina Đorđevića iz 1932. godine, kao i novoizrađene kopije kultnog djela "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića iz 1967. godine.

U program Festa ponovo je uveden i film "Hjustone imamo problem" Žige Virca, koji je imao slabo primjetne projekcije na domaćem tržištu, da bi se javnosti skrenula pažnja na nelojalnu konkurenciju koja prati ostvarenja malih kinematografija.

Za nagradu "Nebojša Đukelić" takmičiće se filmovi iz regiona, biće dodijeljena i nagrada FIPRESCI žirija, nagrada žirija Udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana - FEDEORA, kao i "Politikina" nagrada.

Pantelić je saopštio je da su dobitnici specijalne nagrade "Beogradski pobednik" Karlos Saura i Ljubiša Samardžić, a nagrade će im biti uručene na festivalu.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da će se posjetiocima 45. Festa predstaviti ekipe 14 filmova, a među gostima biće španski režiser Fernando Trueba, autor filma "Bel epok" 1992. godine, nagrađenog Oskarom za najbolji strani film, kao i Hju Hadson režiser čuvenih "Vatrenih kočija".

Ovogodišnji Fest biće zatvoren svečanom projekcijom filma "Tišina" američkog režisera Martina Skorsezea.

Filmovi će se prikazivati u Velikoj dvorani Sava centra, Muzeju Јugoslovenske kinoteke i Dvorani Јugoslovenske kinoteke, te bioskopima "Fontana" i "Sinepleks" u šoping centru "Ušće", kao i u Domu omladine Beograda i Kulturnom centru Beograda.

Izvor: SRNA