latinica  ћирилица
23/02/2017 |  13:49 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Srebrenica: Led još pluta u bazenu na vodozahvatu

Izuzetno niska temperatura i snježne padavine ove zime doveli su do stvaranja leda u bazenu za akumulaciju na vodozahvatu srebreničkog gradskog vodovoda u Zelenom Јadru, na kome sante leda još plutaju.
Srebrenički vodovod - led - Foto: SRNA
Srebrenički vodovod - ledFoto: SRNA

U januaru, zbog prekrivenosti snijegom, nije se mogla prepoznati lokacija niti vidjeti bazen.

Ipak, do prekida u vodosnabdijevanju ove varošice zimus nije dolazilo uprkos slabom dotoku vode.

Voda je proticala ispod ledene ploče debljine jednog metra, koja se još nije istopila, i doticala u stanicu za prečišćavanje i hlorisanje vode u Zelenom Јadru, a odatle deset kilometara kroz primarnu mrežu do Srebrenice.

Bilo je mnogo zaleđavanja i pucanja cijevi na sekundarnoj vodovodnoj mreži i u stambenim jedinicama, posebno u onim gdje niko ne stanuje, te u šahtovima.

Radnici Komunalnog preduzeća "Polet", koje gazduje vodovodom, uprkos izuzetno niskoj temperaturi, ložili su vatre i odleđavali šahtove da bi sanirali havarije.

Bez snabdijevanja vodom ostajali su samo dijelovi naselja u kojima su izvođeni radovi na sanaciji havarija i nije bilo prekida u vodosnabdijevanja svih potrošača.

Da nije bilo natpisa na kapiji da je to zona vodozahvata, neupućeni slučajni prolaznici prošlog mjeseca pomislili bi da su tu neka igrališta za male sportove, koja su ograđena i imaju rasvjetu za noćno igranje utakmica.

Sada se slika promijenila, iako januarski led još pluta u bazenu, ali nema opasnosti od pucanja zidova, havarija i prekida u vodosnabdijevanju.

Akumulacioni bazen izdržao je test ekstremno niske temperature i pokazalo se da je kvalitetno izgrađen.

Izvor: SRNA