latinica  ћирилица
23/02/2017 |  15:11 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Izetbegović: Krizu izazvali oni koji su počinili "agresiju i genocid"

Nakon napuštanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, medijima se nakon Mladena Ivanića obratio i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Bakir Izetbegović - Foto: SRNA
Bakir IzetbegovićFoto: SRNA

Izetbegović je rekao da Sakib Softić ima legitimitet da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom u Hagu i dodao da je  Ivanić danas odbio da definiše tačku o mandatu Sakiba Softića zbog čega je napustio sjednicu.

Rekao je da nije tačno da je bošnjačka politika pokrenula reviziju jer je revizija presude dio dugogodišnjeg procesa. Dodao je da se od bošnjačkih predstavnika očekivalo da se uključe u zaustavljanje pokretanja revizija na što Bošnjaci nisu pristali.

"Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju, počinili zločine, odlikovali zločine i nazivali studentske domove po njihovima imenima", rekao je Izetbegović.

Kako kaže, nije mu jasno kako neko može porediti današnju vlast Srbije sa režimom Slobodana Miloševića.

Pozvao je predstavnike Saveza za promjene da ne izlaze iz vlasti na nivou BiH, navodeći da "on radi u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH".

Izetbegović je kazao da ni Nebojša Radmanović, a ni Mladen Ivanić nisu tražili oduzimanje legitimiteta Sakibu Softiću. On je rekao da će o legitimitetu Softića odlučiti Međunarodni sud u Hagu.

Što se tiče rada Predsjedništva BiH, on je kazao da ga ništa ne plaši i da on neće izazivati krize.

U međuvremenu, delegacija predvođena Sakibom Softićem predala je aplikaciju za reviziju presude BiH protiv Srbije.

Izvor: Kliks, N1