latinica  ћирилица
23/02/2017 |  16:04 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Bileća- pred gašenjem udruženje djece i omladine sa poteškoćama u razvoju (VIDEO)

Udruženje djece i omladine sa poteškoćama u razvoju "Vedar osmjeh" iz Bileće je pred gašenjem.
Udruženje Bileća - Foto: RTRS
Udruženje BilećaFoto: RTRS

Razlog je što su u predloženom Nacrtu budžeta opštine Bileća za 2017.godinu sredstva za ovo udruženje smanjena sa 25.000 na 8.000 maraka. Ako takav nacrt budžeta bude usvojen, sa tim sredstvima, kažu, neće moći da opstanu.

Sredstva koja se iz opštinskog budžeta izdvajaju za ovo udruženje, u odnosu na prošlu godinu, tri puta su manja. Obustavljene su većine aktivnosti, grijanje, obroci, ali i plate, koje zaposleni u ovom udruženju nisu primali mjesecima. Zbog lošeg stanja Centra najviše ispaštaju upravo njegovi korisnici.

"Јa nisam platu primila 5 mjeseci, kući imam samo majku, jedino što jedemo je hljeb i mlijeko", govori Ivana Јokanović član udruženja.

Dragan Telebak, koji je takođe član udruženja dodaje: "Hoću da se obratim opštini Bileća i Centru za socijalni rad da pomognu koliko mogu da pomognu, nemamo grijanje, nemamo doručak".

"Vedar osmjeh" broji 50 korisnika, od toga 15-ak aktivnih članova. Ugrožen je rad Udruženja, jer sredsta koja su im predviđena ne mogu pokriti ni osnovne troškove rada. 

"Ako ti ovome djetetu daš nešto- ono vidi iako je ono takvo ono će imati volje. Ako niko o njemu ne vodi računa, ja mislim da je to nehumano, nemoralno, neljudski", izjavio je Milosav Dučić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja.

Predsednik Udruženja Bato Radmilović najavio je da će nastaviti bitku za rad Udruženja.

"Koristiću sva moguća demokratska sredstva kao što je predstavljanje u javnost, kao što su protesti u smislu rješavanja i traženja podrške kod većine građana", kaže Radmilović.

O problemu bilećkog Udruženja ekipa RTRS-a željela je razgovarati sa predstavnicima lokalne vlasti, ali od njih, nažalost, nismo dobili nikakvu informaciju.

Јedna od tačaka na dnevnom redu bilećke Skupštine, koja će biti održana sutra, trebalo bi da bude i Nacrt budžeta.