latinica  ћирилица
23/02/2017 |  18:28 ⇒ 24/02/2017 | 09:50 | Autor: RTRS

Nema prodaje ni privatizacije Elektroprivrede Srpske (VIDEO)

Elektroprivreda Republike Srpske neće biti prodata Elektroprivredi Srbije, niti će biti privatizovana. To potvrđuje i zaključak Narodne skupštine. Ovo je odgovor resornog ministra Petra Đokića na pisanje beogradskih medija da bi Elektroprivreda Srbije mogla da kupi neke od elektrodistribucija u Srpskoj.
Elektroprivreda RS - Foto: RTRS
Elektroprivreda RSFoto: RTRS

Međutim, vlasnička struktura Elektroprivrede Republike Srpske, kako pojašnjavaju u Vladi, mogla bi da se promijeni u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Zajednički energetski projekti Srpske i Srbije "da", privatizacija Elektroprivrede Srpske "ne"! Ovo je zvanični stav Vlade Srpske. Osim zaključka Parlamenta Srpske, potvrđuje to i Strategija energetike do 2030. godine.

- Nemoguće je prodati distributivni dio preduzeća Elektroprivrede. Može se govoriti o tome da Republika Srpska ima potencijale za saradnju sa Srbijom, posebno u graničnom području, gdje je moguće graditi nove energetske objekte. Slažem se sa tim da je područje donje i srednje Drine vrlo zanimljivo za zajedničku aktivnost Republike Srpske i Srbije - rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske

Time, u Nadzornom odboru Elektroprivrede Srbije, obrazlažu zainteresovanost za kupovinu elektrodistribucija u Srpskoj. To bi, kažu, moglo da ubrza realizaciju najvećih zajedničkih energetskih planova - izgradnje tri hidroelektrane na srednjoj Drini.

Predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije Branko Kovačević kaže da Republika Srpska i Srbija imaju zajednički interes.

-  To je, prije svega, razvoj obnovljivih izvora energije. To su, prije svega, hidroelektrane, to je jeftinija proizvodnja energije – zelena energija. To je prirodna stvar da se region poveže - naveo je Kovačević.

Dok Kovačević ističe da bi kupovina mogla da bude realizovana kao u slučaju preuzimanja Telekoma Republike Srpske, u Vladi Srpske mogućnost da Elektroprivreda Srbije ili bilo koji potencijalni parnter učestvuje u takvim aktivnostima, vide samo u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Tačnije, u trećem energetskom paketu.

- Postojaće mogućnost za promjenu vlasničkog udjela razdvajanjem djelatnosti i to će biti prilika za strane investitore da se u jednom momentu pojave na našem tržištu i sudjeluju ravnopravno kao naša Elektroprivreda - kaže Milan Baštinac, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Srpske.

Razdvajanje vlasničke strukture u proizvodnim i distributivnim preduzećima je evropska direktiva. BiH , kao potpisnica ugovora o energetskoj zajednici Јugoistočne Evrope, mora ispuniti direktivu kao dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.