latinica  ћирилица
23/02/2017 |  18:58 | Autor: RTRS

Novaković: Savjet ministara manjinski, a nema ni parlamentarne većine

Potpredsjendik NDP-a Momčilo Novaković rekao je Srni da će, nakon što je predata aplikacija za reviziju presude protiv Srbije, Savjet ministara BiH funkcionisati kao manjinski i da nema parlamentarne sigurnosti da će projekti koje predloži parlamentu imati većinu.
Momčilo Novaković - Foto: SRNA
Momčilo NovakovićFoto: SRNA

"Ne postoji više nijedan razlog da stranke iz Saveza za promjene imaju parlamentarnu većinu sa SDA i to je ono što sada značajno komplikuje ukupnu situaciju u BiH, a prije svega njen evropski put", istakao je Novaković.

On je dodao da je napuštanje sjednice Predsjedništva BiH od bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića očekivano, kao i predaja aplikacije, iako je postojala nada da do toga neće doći.

Novaković je najavio da bi u prvoj polovini sljedeće sedmice mogla biti predata krivična prijava protiv Sakiba Softića zbog lažnog predstavljanja kao agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Danas sam saznao, i trenutno se provjerava, da ni ranije imenovanje Softića nije objavljeno u `Službenom glasniku BiH`, pa je vrlo lako moguće da ni ranije nije imao legitimet za zastupanje tužbe pred sudom u Hagu", rekao je Novaković.

On je dodao da će krivičnu prijavu podnijeti Savez za promjene, te da pravni tim radi na njenom pripremanju.

"Tim stručnjaka je ubijeđen da postoji nekoliko ozbiljnih zakona koji su prekršeni i da jednostavno Softić nema legitimitet", zaključio je Novaković.

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je danas aplikaciju za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izvor: SRNA