latinica  ћирилица
23/02/2017 |  19:04 ⇒ 24/02/2017 | 11:50 | Autor: RTRS

Raskol u Predsjedništvu BiH; Prekinuta vanredna sjednica (VIDEO)

Bivši agent pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je aplikaciju za reviziju presude u tužbi BiH protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

I dok je Softić aplikaciju u ime dijela jednog naroda predavao, politička kriza u Sarajevu dostigla je vrhunac. Izetbegović je prekinuo vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH, sazvanu na zahtjev predsjedavajućeg Mladena Ivanića.

Poslije Izetbegovića, sjednicu je napustio i Dragan Čović koji se ranije izjasnio da je protiv revizije, a danas da ne želi da doprinosi razjedinjavanju institucije Predsjedništva.

Propao je tako posljednji pokušaj da se funkcionisanje BiH vrati u institucije sistema, sa žaljenjem je konstatovao Ivanić, i ocijenio da BiH ulazi u ozbiljnu krizu. Rasplet, za sada niko ne nazire.

U društvu bivšeg Klintonovog diplomate Dejvida Šefera i holandskog pravnika Fon Van Den Bzena, bivši agent Softić, predao je jednonacionalni zahtjev.

Zaprimio je registrar Suda u Hagu, koji će prema haškoj jurisprudenciji, prije nego što od Srbije zatraži da se o zahtjevu izjasni, morati da, kod bh. institucija, a ne pojedinaca, provjeri rokove i činjenice. Јedna od njih od danas je jasnija.

Odluka o podnošenju zahtjeva za reviziju nije donesena u institucijama BiH. Prvi i jedini pokušaj je propao. Vanredna sjednica Predsjedništva BiH prekinuta je prije izjašnjavanja. 

- Taman i da gospodin Softić ima legitimitet, a vidjećete da nema, ne može jedan čovjek odlučivati. Ovim smo ušli u vrlo ozbiljnu krizu i vrhunac vaninstitucionalnog djelovanja - naveo je Ivanić.

Bakir Izetbegović nemušto je objašnjavao kako je sjednicu napustio, ne da bi blokirao donošenje odluke o reviziji, već zbog toga što dnevni red nije pripremljen u skladu s pravilnikom. 

Međutim, stjeran u ćošak dolaskom Dragana Čovića na sjednicu, Izetbegović nije imao kud! Јer, ne pojavi li se na sjednici, postojala je bojazan da ga dva člana preglasaju i institucionalno spriječe vaninstitucionalno podnošenje zahtjeva. Ostane li tokom izjašnjavanja - bojazan ista.

I danas je kao mantru ponavljao priču o legalitetu Sakiba Softića i dvoglasnoj odluci tročlanog Predsjedništva iz 2002. godine. Nije bio siguran ni da li je takva odluka objavljena u Službenim novinama. A mi smo provjerili – i nije! Bar ne u godini u kojoj je donesena!

Ponavljao je Izetbegović i dugogodišnju mantru o zločinu, agresiji...i žrtvama, zbog kojih, kaže, sve ovo i čini. A ne zarad spasavanja ozbiljno uzdrmane vlastite pozicije unutar partije i među bošnjačkim nacionom. 

A šta će žrtvama reći, ako zahtjev već na prvom haškom koraku doživi fijasko, pitanje je sve češće i u samom Sarajevu. Izetbegović odgovor ne nudi! Ni izlaz iz najveće postdejtonske krize koju je onomad najavio.

Ivanić smatra da je veliko pitanje šta će uslijediti i kada će Predsjedništvo ponovo sjesti i o čemu će razgovarati.

Srpski član Predsjedništva će ponovo pisati Sudu u Hagu. U pismu najavljuje samo činjenice - da je Predsjedništvo BiH o reviziji presude zasjedalo, ali da odluku nije donijelo. A to je još jedna potvrda vaninstitucionalnog i jednonacionalnog zahtjeva za reviziju.