latinica  ћирилица
24/02/2017 |  08:28 ⇒ 09:17 | Autor: RTRS

Polubrat sjevernokorejskog lidera ubijen nervnim gasom

Nervni agens "ve iks" koji se nalazi na listi UN oružja za masovno uništenje, upotrijebljen je u ubistvu Kim DŽong Nama, polubrata sjevernokorejskog lidera Kim DŽong Una, na aerodromu u Kuala Lumpuru, saopštila je danas malezijska policija.

Kim DŽong Nam umro je 13. februara nakon što su ga napale dvije žene, koje su mu hemikaliju razmazale po licu dok se na aerodromu u Kuala Lumpuru pripremao da se ukrca na let ka Makauu.

Malezijska policija istražuje da li je nervni agens "ve iks" unesen u zemlju ili je na njenoj teritoriji napravljen. Za ovu hemikaliju smatra se da je najotrovniji poznati agens.

"Stručnjaci iz Administracije za atomsku energiju će otići na lokaciju i uzeti uzorke kako bi utvrdili da li još ima prisustva agensa", rekao je šeg policije Halid Abu Bakar.

Nije poznato da li "ve iks" sadrži neke radioaktivne elemente.

Policija je uhapsila dvije žene, jednu iz Vijetnama a drugu iz Indonezije, uz sjevernokorejskog državljanina. U toku je potraga za još sedam državljana Sjeverne Koreje u vezi sa ovim slučajem, uključujući diplomatu iz Ambasade u Kuala Lumpuru.

Izvor: Srna