latinica  ћирилица
24/02/2017 |  09:40 ⇒ 12:04 | Autor: RTRS

Ljubić: Zahtjev za reviziju donijela neformalna grupa, a ne institucije

Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić ocijenio je da je problematično to što je zahtjev za reviziju presude protiv Srbije poremetio unutrašnje odnose u BiH i prijeti destabilizacijom, ne samo BiH nego i regije.

Sam zahtjev za reviziju presude protiv Srbije je kontroverzan, najprije pravno proceduralno, s obzirom da odluku nije donijela institucija BiH nego jedna neformalna grupa predvođena dijelom bošnjačkog političkog vođstva, rekao je Ljubić za Večernji list, izdanje za BiH.

On je postavio pitanje da li bi se uslovi života preostalih i povratak onih koji to žele popravili ako bi Srbija bila okrivljena za genocid ili se područje genocida proširilo izvan Srebrenice?

- Ono što opredjeljuje hrvatsku politiku da se ne pridruži ovom zahtjevu dijela bošnjačkog vođstva je to što je ta odluka donesena jednostrano i vaninstitucionalno i što su upitne namjere bošnjačke politike - naglasio je Ljubić.

On je dodao da je potpuno licemjerno tražiti i očekivati sankcije za Srbiju i srpsko političko i vojno rukovodstvo u BiH i za Hrvatsku i hrvatsko političko i vojno rukovodstvo u BiH.

Prema njegovim riječima, nastojanja sada treba da budu usmjerena ka institucionalnim promjenama koje koje će harmonizovati međunacionalne odnose u BiH, a ne ka produbljivanju političkih sukoba.

- Konflikt je moguć u BiH i to ne samo politički, što je trajno stanje - rekao je Ljubić i dodao da želi vjerovati da se neće ići ka scenariju oružanih sukoba.

Izvor: SRNA