latinica  ћирилица
24/02/2017 |  11:40 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Brojne primjedbe na Pravilnik o standardima i normativima u predškolskim ustanovama (VIDEO)

Pravilnik o standardima i normativima u predškolskim ustanovama naišao je na brojne primjedbe. Najviše se odnose na preporuke o broju djece koja mogu boraviti u vrtićima, ali i o broju organizacionih jedinica u sastavu predškolskih ustanova. Vrtići moraju uvesti zdravu ishranu, ali i organizovati tromjesečni program pripreme za školu za djecu koja ne idu u vrtić.
Vrtić - Foto: RTRS
VrtićFoto: RTRS

Ukoliko bi pravilnik zaživio, u najvećem gradu Srpske, trebalo bi osnovati tri javne ustanove. Najviše bure izazvao je prijedlog da u jednoj zgradi ne bi trebalo da boravi više od 100 mališana.

- To znači utrostručavanje finansijskih troškova, usložnjavanje organizacije rada i komplikacija , a ako samo uzmemo u obzir da treba da idemo na restrikcije koje su tendencija grada Banja Luke, istakla je Јelena Kurtinović direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture – odgovor, ovo je samo radna verzija o kojoj treba razgovarati.

- Naravno ukoliko se ne ukažu uslovi ili ukoliko se ne mogu uskladiti mi ćemo nastojati uskladiti odredbe pravilnika sa Centrom za predškolsko Banja Luka, rekla je Nataša Cvijanović načelnica Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Predškolske ustanove moraju primjenjivati Pravilnik o ishrani djece. Pojedini su već uveli zdravu ishranu. Ali brojni vrtići to tek treba da urade.

U toku su i pripreme za tromjesečni Program pripreme djece u školu, koji obuhvata predškolce koji ne idu u vrtiće, a koji će se sprovoditi od marta do maja. Iskustva govore da ovaj pripremni program daje dobre rezultate.

- Radi se na socijalizaciji djece na razvoju grafomotorike i lijepe motorike i mislim da je to nešto idealno za dijete koje u septembru polazi u školu, naglasila je Slađana Vladičić direktorka Dječijeg vrtića “Čika Јova Zmaj“ Foča.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, u protekloj godini od 53.250 djece skoro 10.000 išlo je u vrtiće. Primjetno je da se broj mališana u vrtićima iz godine u godinu povećava.