latinica  ћирилица
24/02/2017 |  12:14 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

Objavljen spisak: Ko je bio u Tačijevom "odredu smrti"?

Prištinski list "Bota sot" objavio je spisak pripadnika tajne službe zvane "Šik", koju je nakon rata na Kosovu kontrolisala vladajuća Demokratska partija Kosova, a koji će, očekuje se, poslužiti kao konkretan dokaz Specijalnom sudu za procesuiranje članova OVK koji su počinili ratne zločine tokom i poslije rata na Kosovu.

Spisak sa dosijeima i detaljnim informacijama o pripadnicima "Šika" sačinio je Kfor, prenosi list i dodaje da je riječ o podacima koji su već publikovani u maju 2014. godine.

Podaci sa ove liste treba da posluže za razjašnjavanje ubistava, nasilja i zločina tokom 1998. i 1999. godine na Kosovu.

Za ratne zločine počinjene među Albancima očekuje se svjedočenje brojnih svjedoka. Bivši pripadnik "Šika" Nazim Blaca priznao da je DPK organizovala tim za likvidacije političih protivnika stranke koju je od formiranja vodio sadašnji predsjednik Kosova Hašim Tači. Po izboru za predsednika, mejsto čelnika stranke ustupio je Kadriju Veseliju, predsjedniku skupštine Kosova i vođi ilegalne organizacije "Šik".

Na spisku je nešto više od 150 osoba iz svih dijelova Kosova. Među njima su Kadri Veseli, zvani "Ljulji", označen kao direktor "Šika", zatim Rahman Rama, bivši komandant Kosovskog zaštitnog korpusa, Fatmir Limaj, jedan od regionalnih komandanata OVK, Sulejman Selimi, šef glavnog štaba OVK, Redžep Selimi, takođe jedan od komandanata OVK, Hiljmi Rečica, zamjenik direktora "Šika", Rustem Mustafa, šef OVK u regionu Podujeva, Azem Sulja, član glavnog štaba OVK, Sabit Geci, regionalni komandant OVK u Kačaniku i drugi.

Izvor: RTS