latinica  ћирилица
24/02/2017 |  12:53 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Vučić: Revizija uzdrmala stabilnost cijelog regiona

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot razmotrili su danas situaciju u regionu i istakli važnost promovisanja mira, stabilnosti i boljih međusobnih odnosa na Zapadnom Balkanu, kao i zajedničkih mogućnosti za ubrzanje ekonomskog rasta, širenja trgovinske razmjene i otvaranja novih radnih mjesta.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Povodom podnošenja zahtjeva Međunarodnom sudu pravde za reviziju presude po tužbi protiv Srbije za genocid, Vučić je istakao da je tim neodgovornim potezom stvorena veoma loša atmosfera, prije svega u BiH, i da su u prošlost vraćeni teško građeni odnosi Srbije i BiH i uzdrmana stabilnost cijelog regiona.

On je rekao da će Srbija uvijek poštovati integritet BiH i zalagati se za očuvanje mira i stabilnosti, ali da neće dozvoliti da budu ugroženi državni i nacionalni interesi Srbije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijer Srbije je ukazao da bi njegov prijedlog o uspostavljanju carinske unije na Zapadnom Balkanu bio jedan od načina da se postigne ekonomski napredak regiona.

Ambasador Skot iskazao je kontinuiranu američku podršku Srbiji u procesu približavanja EU i naporima koje Vlada čini u ispunjavanju kriterijuma za članstvo.

Sagovornici su konstatovala i dobru saradnju Srbije i SAD u borbi protiv terorizma kroz djelovanje anti-ISIS koalicije.

Skot je prenio poziv američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Vladi Srbije za ministarski sastanak posvećen toj temi, koji je planiran u martu u Vašingtonu.

Izvor:SRNA