latinica  ћирилица
24/02/2017 |  13:24 | Autor: RTRS

Sokolac- Odluka o kreditu opštine za 4,5 miliona KM

Skupština opštine Sokolac podržala je odluku prema kojoj se opština kreditno zadužuje u iznosu od 4,5 miliona KM.
Zgrada opštine Sokolac - Foto: SRNA
Zgrada opštine SokolacFoto: SRNA

Načelnik opštine Milovan Bjelica pojasnio je da je odluka o zaduženju donesena da bi izvršili restrukturisanje obaveza prema dosadašnjim kreditima koji iznose 2.419.582 KM, koji su u prethodnom periodu podignuti po većim kamatama, između šest i devet procenata.

On je dodao da je jedan od razloga uzimanja kredita i reprogram obaveza prema Poreskoj upravi za radnike lokalne uprave.

- Mi smo do sada imali rate od oko 65.000 KM, a sada bi imali negdje oko 40.000 KM, što znači da bi nam između 15.000 KM i 20.000 KM bila manja rata - kaže Bjelica.

On tvrdi da je opštine Sokolac stekla uslove za kreditno zaduženje i da već danas ulazi u proceduru za izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Odbornici opozicinog SNSD-a bili su protiv ovog zaduživanja, jer su mišljenja da neće ništa novo donijeti opštini Sokolac.

Odbornik SNSD-a Mirko Čolović kaže da je novo kreditno zaduženje samo krpljenje "crnih rupa", izmirivanje nagomilanih dugova i da nijedna marka neće otići na razvojne projekte opštine.

Načelnik Odjeljenja za privredu i finansije opštine Mitar Pržulj je novo kreditno zaduženje od 4,5 miliona KM obrazložio potrebom da se 2.419.582 KM iskoriti za otplatu ranijih kredita.

- Iznos od 485.257 KM namijenjen je za otplatu glavnice poreskih obaveza po rješenju Poreske uprave o odgađanju plaćanja za opštinu Sokolac, Centar za socijalni rad, Ustanovu za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i Ustanovu za kulturu - pojasnio je Pržulj.

Na Skupštini je rečeno da će kreditom za obrtna sredstva od 1.595.160 KM biti finansirane prenesene obaveze iz ranijeg perioda.

Izvor: SRNA