latinica  ћирилица
24/02/2017 |  15:00 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Semberci se pripremaju za proljetnu sadnju povrća (VIDEO)

Oživjele su semberske oranice. Lijep februarski dan poljoprivrednici koriste za pripremu toplih leja za sadnju povrća.
Sadnja povrća - Foto: RTRS
Sadnja povrćaFoto: RTRS

Proizvođači koji su, uprkos januarskim minusima uspjeli da proizvedu kvalitetan rasad, počeli su da sade rano povrće u grijane plastenike.

Među malobrojnim povrtarima koji ove zime ne kasne sa sadnjom krastavca je porodica Tomić iz Crnjelova. Niske januarske temperature nisu usporile proizvodnju, ali su Tomićima povećale troškove grijanja. Oko 7.000 strukova biljaka zasadiće na 2.000 kvadratnih metara. Prvi rod očekuju oko 20. marta.

Dragan Tomić kaže da sadnju obavljaju po kalendaru, tj. da rade uvijek u isto vrijeme, pa i prinosi stižž u isto vrijeme.

- Par dana može biti razlike i odstupanja, zavisi od vremena - dodaje Dragan.

U povrtarstvu, rana proizvodnja je najrentabilnija, ali i najskuplja. Tomići očekuju da će ubrati oko četiri vagona krastavca do juna, nakon čega će zasaditi paradajz. I Ljubiša Kojić će krastavac zadržati u plastenicima, dok cijena bude opravdana.

- To je kada cijena bude pola marke, onda nije opravdano - kaže Ljubiša, i dodaje, da ima troškova, osim vlastitog truda, izdatke za radnike, odvoz na pijacu i ostalo.

Proizvodnja rasada za koji su potrošili vagon uglja za grijanje tri puta je skuplja od prošlogodišnje. U proizvodnju za 11 dunuma plastenika uložili su 40 hiljada maraka.

Rajo Kojić, iz Crnjevlova, navodi da je bilo potrebno nabaviti sjeme, supstrate, ogrev, te angažovati radnu snagu. Ističe, da to nije jeftina investicija.

Ukupan rod biće plasiran na bijeljinskoj pijaci. Do sada nisu imali problema sa prodajom ranog povrća, iako imaju veliku konkurenciju robe iz uvoza.