latinica  ћирилица
24/02/2017 |  15:02 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Brčko: Zakon o mladima pruža bolju perspektivu (VIDEO)

Nakon dužeg perioda, Vlada u Brčkom konačno je usvojila Zakon o mladima u kojem se preciziraju položaj, prava i obaveze ove kategorije stanovništva.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

U omladinskim organizacijama očekuju da će primjenom ovog zakona, broj odlazaka mladih iz Brčkog biti smanjen, i da će lakše rješavati svoje životne probleme.

Samo tokom prošle godine mjesečno je u inostranstvo iz Brčkog odlazilo 87 mladih. U Omaldinskoj organizaciji "Vermont" očekuju da će većim i ozbiljnijim zapošljavanjem, potraga za poslom van BiH, biti smanjena.

Karanfiljka Šarkanović, OC "Vermont", smatra da je Zakon o mladima jedina mogućnost da se na zakonit i pravičan način riješe pitanja koja su od interesa za život, položaj i probleme mladih.

Inicijativa o izradi zakona o mladim objelodanjena je prije 14 godina, a tri poslednje godine, usaglašavane su odredbe o načinima zapošljavanja, pravima i obavezama mladih u zajednici. Mnogo se očekuje i od poboljšavanja uslova za njihovo trajno stambeno zbrinjavanje.

Srađan Blažević, šef resornog odjeljenja u Vladi Distrikta, kaže da zagovaraju i opciju da putem Razvojno-garantnog fonda Distrikta obezbijede 50 odsto finansija ili da se dogovore kamate koju uzmu mladi bračni parovi da bi riješili svoje stambeno špitanje, nešto slično kao i u Srpskoj.

Mnogo se očekuje i od strategije čije usvajanje bi trebalo da bude usklađeno s ovim zakonom. Namjera, je, kažu u Vladi, da se mladima u Brčkom, olakša život.

Zakonom je predviđen i Savjet mladih koji bi činili predstavnici svih omladinskih organizacija, i na taj način bi usaglašavali rješavanje mnogih pitanja od inetersa onih koji žele ostati u ovom gradu.