latinica  ћирилица
24/02/2017 |  15:19 ⇒ 16:56 | Autor: RTRS

Kozarska Dubica: Usvojen Nacrt budžeta za 2017. godinu (VIDEO)

Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica usvojili su Nacrt budžeta za 2017. godinu koji iznosi devet i po miliona maraka.
Skupština opštine Kozarska Dubica - Foto: RTRS
Skupština opštine Kozarska DubicaFoto: RTRS

Većina odbornika saglasila se da bi ovogodišnji budžet trebalo istovremeno da bude sanacioni i investicioni. Ovaj Nacrt budžeta nije dobio podršku opozicije.

Ovogodišnji budžet opštine Kozarska Dubica, koji prema Nacrtu iznosi devet i po miliona maraka, za 200.000 maraka je manji u odnosu na prošlogodišnji. Klub odbornika SNSD-a podržao je Nacrt budžeta i zalaže se za smanjenje troškova, gdje god je to moguće.

"Prvo smo mi odbornici odrekli se svojih naknada za pola, naša odbornička naknada je bila 400 maraka, sad je 200. Isto tako naši funkcioneri su sami sebi smanjili plate", rekao je odbornik SNSD-a Јovica Šuman.

"Ovaj budžet je i sanacioni, a mi ćemo se potruditi u saradnji sa načelnikom da bude i investicioni. Ono što nam je u cilju jeste da zaposlimo što više radnika i da naravno našu polsovnu zonu da promovišemo što je moguće više", naglasio je predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Dragan Јaćimović.

Klub odbornika SDS-a nije podržao Nacrt ovogodišnjeg budžeta. Tvrde, budžet bi trebalo da bude iskuljčivo sanacioni, bez novih zaduženja zbog prezaduženosti opštine.

"Digla se velika halabuka oko smanjenja odborničkih plata, ali su ukinute plate socijalnim kategorijama. Slažemo se da ukidanje odborničkih naknada mnogi znači. Smatramo da mjesto zamjenika predsjednika Skupštine i predsjednik Skupštine treba da bude volontersko", izjavio je odbornik SDS-a, Vladimir Marin.

Ukupna zaduženja opštine Kozarska Dubica , po osnovu kredita i prema dobljavačima, iznose 27 miliona maraka. Razmatrana je i rekonstrukcija postojećih kredita.

"Cilj ove emisije obaveza je u tome da se skine kamatna stopa koja je sada prilično visoka sa 7 odsto, da se razvuče na 12 godina i da ostane ista mjesečna tranša koju je do sada opština plaćala, a da mogu zatvoriti postojeće obaveze, jer postoji realna opasnost od urušavanja budžeta zbog toga što su pristigle tužbe i postoji opasnot od blokade ovog budžeta", rekao je načelnik opštine Kozarksa Dubica Radenko Reljić.

Na dubičkoj skupštini, između ostalog, razmatrano je i stanje javne bezbjednosti, Informacija o radu Pravobranilaštva za prošlu godinu i ovogodišnji Program rada Civilne zaštite.