latinica  ћирилица
24/02/2017 |  15:53 ⇒ 17:20 | Autor: RTRS

Vlada distrikta Brčko usvojila Nacrt budžeta (VIDEO)

Vlada distrikta Brčko na vanrednoj sjednici, usvojila je Nacrt budžeta za 2017. u iznosu od 192 miliona maraka.
Vlada distrikta Brčko - Foto: RTRS
Vlada distrikta BrčkoFoto: RTRS

Od ovog iznosa na plate bi otišlo 74, a na grantove 73 miliona maraka. Gradonačelnik Siniša Milić, predlaže uštede, u korist uvećanja kapitalnih ulaganja.

Da su uštede neophodne kažu i građani distrikta Brčko. Ističu da je u prethodnih 16 godina potrošeno 3,5 miljarde maraka, a da su efekti izostali.

I u Sindikatu distrikta, odavno upozorvaaju na disbalans prihodovne i rashodovne strane Budžeta distrikta Brčko.

 "Da se ravnoteža napravi, ali da ta ravnoteža bude pravedna, da se što više u privredu uloži da se ljudi zapošljavaju i da nam tendencija bude zapošljvanje u privredi a ne pomama i pojava je da svi lete u javni settor i javna preduzeća" istakao je Ilija Kalajdžić iz Sindikata distrikta Brčko.

 

Usvjanjem nacrta Budžeta distirkta za 2017-u, Vlada je pokrenula detaljnu analizu, prihoda i bruto plata, na koje iz Budžeta izdvaja 74 miliona maraka, kao i materijalnih troškova od 32 i grantovi od 73 miliona maraka.

"Siguran sam da ćemo na tim pozicijama, naći nekih 20-ak miliona marka koje ćemo usmjeriti u tu, kako ste ih vi nazvali razvojnu, kompomentu, i kroz kapitalna ulaganja i kroz neke druge rashode, koje imaju, takav kartakter", naglasio je gradonačelnik distrikta Brčko Siniša Milić.

Očekivanja su da će Skupštin a distirkta Brčko usvojiti budžet najkasnije u aprilu. A do tada će se institucije Distirkta funkcionisati na osnovu Odluke o privremenom finansiranju.