latinica  ћирилица
24/02/2017 |  16:07 ⇒ 16:11 | Autor: RTRS

Napredak Srpske u provođenju odluka Evropskog suda za ljudska prava

Agent Savjeta ministra BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Belma Skalonjić izrazila je na današnjem sastanku sa predstavnicima institucija Republike Srpske u Banjaluci zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.
Banjaluka: Radulj - Skalonjić - Foto: SRNA
Banjaluka: Radulj - SkalonjićFoto: SRNA

Izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom finansija Republike Srpske i aktivnostima koje su realizovane, Skalonjićeva je konstatovala da je Republika Srpska postigla značajan napredak u provođenju odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Ona je posebno pohvalila rezultate u predmetima koji se odnose na unutrašnji dug Republike Srpske, odnosno ratnu štetu u slučaju Čolić i Đurić protiv BiH i opšte obaveze Budžeta Republike Srpske u slučaju Momić i Milinković protiv BiH.

"Komitet ministara Savjeta Evrope je pripremio Odluku kojom izražava veliko zadovoljstvo zbog izmjene Plana isplata ratne štete kojom je skraćen rok sa 20 na 13 godina za izvršavanje presuda i provedene ostale zahtijevane mjere", navela je Skalonjićeva i dodala da će po usvajanju ove odluke u što kraćem roku institucijama Republike Srpske dostaviti njen prevod.

Ona je navela da je već usvojena Rezolucija u predmetima koji se odnose na opšte obaveze budžeta koje čine unutrašnji dug Republike Srpske.

To su predmeti Momić i Milinković, gdje je Rezolucijom zatvoren nadzor nad izvršavanjem, s obzirom na to da je Komitet ocijenio da je Planom isplata obezbjeđeno izvršenje opštih obaveza u skladu sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ističe se u saopštenju.

Skalonjićeva i njen zamjenik Sandra Malešić razgovarali su sa predstavnicima Ministarstva finansija, Ministarstva pravde i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i vršiocem dužnosti pravnog predstavnika Srpske Slobodanom Raduljem o dosadašnjim aktivnostima u provođenju presuda Evropskog suda, kao i o nastavku saradnje.

Na sastanku u Banjaluci razgovarano je i o predmetima koji se aktivno vode pred Evropskim sudom za ljudska prava i onima koji su u fazi provođenja presuda, nad kojima Komitet ministara Savjeta Evrope vrši redovan nadzor.

Izvor: SRNA