latinica  ћирилица
24/02/2017 |  17:27 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Slijepa djevojka iz Doboja savladala tehniku grnčarstva (VIDEO)

Nataša Arsenović iz Doboja, slijepa 18-godišnja djevojka, prva je u umjetničkom svijetu savladala tehniku grnčarstva. U umjetničkoj radionici akademskog vajara Drage Handanovića Nataša čini čuda.
Nataša Arsenović - Foto: RTRS
Nataša ArsenovićFoto: RTRS

Njen učitelj kaže da do sada nije naišao na podatak da je slijepa osoba savladala ovu tehniku.
 
Јednostavno, lako,kao da je uz grnčarsko kolo odrastala.Takav je utisak kada Nataša sjedne i započne svoj umjetnički performans.

Sitnim ručicama od komada gline napravi šta poželi. Što ne može da vidi osjeti dodirom, a kao spoj toga nastaju prava umjetnička djela.

"Prvo što sama sebe onako iznenadim kad vidim da nijedna moja forma koju sam napravila nije ista, ne mogu napraviti isto nikako, svaki put nešto novo se desi, neki pokret, nešto što bi izmijenilo svaku moju posudu", istakla je
Da je Nataša talentovana za grnčarstvo prepoznalo je iskusno oko dobojskog vajara Drage Handanovića.

"Nataša radi na grnčarskom kolu, koliko sam informisan i kolege sam pitao na međunarodnim simpozijumima ne postoji u svijetu osoba koja radi na grnčarskom kolu, što je meni velika radost", naglašava vajar Drago Handanović

Nataša se školuje u Derventi u Zavodu za slijepa i slabovida lica . Planira da postane fizioteraput, ali ne odriče se ni umjetničkog rada.

"Da, ja bih voljela kada bih mogla i jedno i drugo, sanjam o nekom kutku samostalno da stvaram pa se nadam da če to i ostati, ne bih voljela da ugasim taj svoj talenat", dodaje Arsenović.



I čika Drago, kako zove poznatog dobojskog vajara Dragu Handanovića svo svoje znanje usmjerava na talentovane mlade ljude

"Talentovana je jako. Djevojčica koja ima neko iskustvo ne znam odakle, nije ona samo keramičar, ona je svestrana. Ona je muzičar i piše i skija i sanka se što je obično rijetkost da sretnemo takvu osobu", istakao je Handanović.

Nataša nije rođena slijepa. Vid je izgubila u devetoj godini. Da uprkos hendikepu izraste u stabilnu i čvrstu osobu najviše se brine porodica, a uvijek uz nju je majka Spomenka, kao najjača podrška.