latinica  ћирилица
24/02/2017 |  17:39 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Јavni vrtići: Kritika radne verzije Pravilnika (VIDEO)

Hiljade mališana u Srpskoj čeka mjesto u nekom od javnih vrtića. U Banjaluci, na toj listi je više od 2 hiljade 100 imena.
Pravilnik u oblasti predškolskog školovanja - Foto: RTRS
Pravilnik u oblasti predškolskog školovanjaFoto: RTRS

Ali umjesto smanjenja liste, novi Pravilnik iz ove oblasti ne samo da ne bi riješio problem, nego bi ga i dodatno produbio.

Član 21. radne verzije  Pravilnika znatno bi mogao produžiti listu.

"U skladu sa savremenom pedagoškom praksom i najboljim interesom djeteta optimalni kapacitet objekta jedne organizacione jedinice ustanove je 75 do 100 djece.  Ustanova u svom sastavu može imati maksimalno 10 organizacionih jedinica."

Samo u banjalučkom Kolibriju trenutno je oko 220 djece. Oko 500 njih još uvijek čeka na vrtić. Usvoji li se novi pravilnik koji kaže da je maksimalan broj djece u vrtiću između 75 i 100 ne samo da će lista biti duža, nego će dio djece iz vrtića morati da izađe.

Usvoji li se radna verzija pravilnika samo u Banjaluci vrtić bi moralo napustiti 700 djece, pa je i gradonačelnik Igor Radojičić podržao Centar u namjeri da se sporni član izbaci. Ko će biti taj koji će djeci uskratiti pravo garantovano zakonom nije toliko precizno definisano.

“Ne znam ko bi bio taj. Vjerovatno direktor ustanove, a ja definitivno nisam spremna na to. Mislim da svako dijete ima ravnopravan status, ni jedno ne smije da se diskriminiše i svako ima pravo na predškolsko vaspitanje i obrazovanje", istakla je direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Јelena Kurtinović.

Iz resornog ministarstva objašnjavaju – 100 djece po vrtiću nije maksimalan broj, Pravilnik je još uvijek u izradi i sve kritike biće razmatrane.

"Optimalan broj nije obavezujući. Mi standardima propisujemo ono đto je najbolje, onako kako treba. A da li će se ta odredba primjenjivati vidjećemo. U Banjaluci se u obzir može uzeti maksimalan broj", kaže načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministartsvu prosvjete i kulture Nataša Cvijanović.

A on nije definisan Pravilnikom, koji tvrde u ministarstvu ima prije svega plemenit cilj. Sadašnji vrtići podsjećaju na kombinate kaže Pero Spasojević, a sve primjedbe na pravilnik su posljedica nerazumijevanja "postindustrijske epohe vrtića".

"Po mom dubokom uvjerenju ovo rješenje da budu mali vrtići, četiri radne grupe do 100 djece je najbolje rješenje jer je ono najčešće u svijetu", izjavio je član radne grupe za izradu Pravilnika prof. dr Pero Spasojević. 

Nije član 21. jedini problem pravilnika. U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje tvrde, primjena novog pravilnika pored navedenih problema značajno bi povećala troškove Centra. Ipak u Ministarstvu kažu, Pravilnik je savremen i sveobuhvatan, ali je istovremeno i fleksibilan, a kada se u narednih mjesec dana usvoji ustanove će imati dovoljno vremena da mu se prilagode.