latinica  ћирилица
24/02/2017 |  18:56 ⇒ 25/02/2017 | 09:30 | Autor: RTRS

"Izetbegovićeva revizija tužbe vraća region u prošlost" (VIDEO)

Zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, koju je Sakib Softić, bez ovlašćenja Predsjedništva BiH, podnio Međunarodnom sudu pravde u Hagu, uzdrmao je region.
Podnošenje revizije tužbe - Foto: RTRS
Podnošenje revizije tužbeFoto: RTRS

Za premijera Srbije Aleksandra Vučića to je neodgovoran potez, koji vraća u prošlost. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić traži od Bakira Izetbegovića da ponudi izlaz iz krize, koju je kreirao svojim potezima, a hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović ocjenjuje - to je nevjerovatna politička greška.

Kakve su zaista namjere bošnjačke politike i šta je u pozadini podnošenja zahtjeva za reviziju zapitao se i srpski premijer koji je ponovio da će Srbija i pored svega poštovati integritet BiH i zalagati se za mir i stabilnost o čemu je informisao i američkog ambasadora u Beogradu.

Dok Sud pravde u Hagu tek treba da utvrdi da li su zadovoljene procedure za podnošenje apelacije i provjeri legitimitet potpisinika zahtjeva za reviziju, politička kriza u BiH i srpsko-bošnjački odnosi u regionu nepovratno klize u ambis.

"Kako će se kriza prevazići, oprostite nisam ja napustio sjednicu Predsjedništva, to ćete morati pitati Izetbegovića, nisam ja bojkotovao odlučivanje, to morate pitati moje kolege", naglasio je Ivanić.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kaže da je podnošenjem zahtjeva za reviziju presude napravljena nevjerovatna politička greška i da je to urađeno jednostrano, a ne u ime BiH.

"Јa mislim da to nije trebalo uraditi na ovaj način. Ovako je ispalo da je to uradila jedna osoba, jedna stranka ili jedan narod, što je vrlo loše", smatra hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović.

U Odjeljenju za informisanje MSP u Hagu nisu mogli da nam potvrde da li je Sud zvanično primio jednonacionalni zahtjev za reviziju presude. I na zvaničnoj veb-stranici Suda nema nikakvog obavještenja iako se stranica redovno ažurira.