latinica  ћирилица
24/02/2017 |  19:06 ⇒ 25/02/2017 | 14:23 | Autor: RTRS

Ima li većine na BiH nivou? (VIDEO)

Tehnički, manjinski ili u ostavci – još se ne zna da li će i kako funkcionisati Savjet ministara, nakon jednostranog poteza Bakira Izetbegovića. U Savezu za promjene - različito o učešću u zajedničkim institucijama. Јedni bi da ostanu u foteljama. Drugi, da ih napuste.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

Ima li parlamentarne većine na nivou BiH i da li institucije funkcionišu, još se ne zna. Najveća stranka u Savezu za promjene već danima iznosi suprostavljene stavove. Dok predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica, najavljuje tehnički Savjet ministara i izlazak iz parlamentarne većine, potpredsjednik, Mirko Šarović, kaže da se rad institucija neće blokirati.

"Mi nećemo bježati iz institucija, mi tu krizu nećemo produbljivati, naprosto nećemo ni blokirati institucije, jer ne želimo da na neustavan način mi odgovorimo neodgovorno i neustavno, a ako me pitate kako ćemo raditi, radićemo u interesu građana i sve ono što bude u interesu građana i društva, tako ćemo se ponašati", rekao je Šarović.

Šta je u interesu i kojih građana, Šarović nije pojasnio. Prema svemu sudeći, nije se konsultovao ni sa stranačkim šefom koji je juče bio prilično jasan.

"To znači da imamo jedan vid tehničke Vlade. Savjet ministara će funkcionisati u tehničkom mandatu, a s druge strane, parlamentarna većina je u ovom momentu upitna. Јa sam odlučio da sjednice lidera koje su u organizaciji Predsjedništva BiH na državnom nivou, nemam više potrebu da se tamo pojavljujem i idem", izjavio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Šta tačno znači ta riječ "tehnički" u zemlji u kojoj nema vanrednih izbora, još niko nije pojasnio. Do sada su tehnički bili samo sazivi koji su nakon izbora ostajali da rade u mandatu dok se ne formira novi Savjet ministara i parlamentarna većina. Dok SDS ni sam nije siguran na koju će stranu, ostali koalicioni partneri odgovor najavljuju za ponedjeljak.

"Oprostite, vi mene pitate za stvari koje treba da pitate lidere SzP, kada je u pitanju tehnički mandat. Oni prvo treba da kažu šta će i kako uraditi, u taj dio stvari ja ne želim ići", izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

Јedinu jasnu poruku poslali su iz NDP-a. Ne postoji većina, kažu, a sve što Savjet ministara predloži u budućnosti, neće biti izglasano.

"I prije Saveza donijeli odluku da ukoliko se to desi, parlamentarna Skupština nema većinu. Dakle, ništa se nije promijenilo. Ne postoji više nijedan razlog da stranke iz SzP imaju parlamentarnu većinu sa SDA", rekao je poslanik NDP-a u PD PS BiH Momčilo Novaković.

SNSD-ovi poslanici u Parlamentu BiH poručuju da se na posebnoj sjednici Narodne skupštine treba utvrditi kako će se srpski predstavnici u zajedničkim institucijama ubuduće ponašati.

"Kako će se ponašati poslanici SDS-a i SZP-a to je očito stvar koju već sad pokušavaju da daju u naznakama da će raditi u institucijama ako je to za dobro građana. Nije sasvim jasno šta to znači. Djeluje kao da će se oni ipak vratiti u institucije", rekla je poslanik SNSD-a u PD PS BiH, Dušanka Majkić.

To na neki način znači da je BiH ponovo na čekanju. Da li će se to čekanje suštinski razlikovati od dosadašnjeg “aktivnog” stanja, građani će uskoro saznati. U nekim federalnim medijima već su se pojavile prognoze i računice kako Savjet ministara i Parlamet mogu da funkcionišu i bez Srba, valjda zaboravljajući osnovni postulat Dejtonskog sporazuma – konstitutivnost.