latinica  ћирилица
24/02/2017 |  19:07 | Autor: RTRS

Trampova najava pokreće novu trku u naoružanju?

Najava predsjednika SAD Donalda Trampa o jačanju nuklearnih kapaciteta mogla bi da pokrene novu trku u naoružanju između Vašingtona i Moskve.
Raketni sistem "Iskander-M" (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije) -
Raketni sistem "Iskander-M" (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

To je upozorio predsjednik Komiteta za međunarodne odnose Savejta Ruske Federacije Konstantin Kosačev.

On je rekao da će, ako slogan Trampove kampanje "Učinimo Ameriku ponovo velikom" znači nuklearnu dominaciju, to vratiti svijet u najgore vrijeme hladnoratovske trke u naoružanju.

Tramp je u intervjuu Rojtersu u četvrtak rekao da želi da ojača američki nuklearni arsenal kako bi obezbjedio da SAD budu u tom smislu predvodnik, jer su, kako je naveo, zaostale po svojim kapacitetima u toj vrsti naoružanja.

On se takođe, požalio na rusko razmještanje krstarećih raketa kao na kršenje sporazuma o kontroli naoružanja, dodajući da će to pitanje pokrenuti prilikom kada i ako se bude sreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kosačev je u postu na Fejsbuku ocijenio da je ovo "najalarmantnija Trampova izjava po pitanju odnosa sa Rusijom", prenosi Rojters.

Kako je dodao, tokom Hladnog rata Sovjetski Savez i SAD uvidjeli su da je postizanje nadmoći opasno i prihvatili doktrinu jednakosti kao najbolji način za osiguranje mira, naveo je on na.

"Da li ulazimo u novu eru?", zapitao je Kosačev i dodao da je što prije potrebno dati odgovor na to pitanje.

Izvor: TANЈUG