latinica  ћирилица
24/02/2017 |  21:56 | Autor: RTRS

Makedonija: Protest omladine i proglas Gruevskog

Oko hiljadu mlađih građana, na poziv makedonskog patriotskog udruženja "Tvrdokorni", protestovali su večeras zbog pokušaja političara da "podijele" Makedoniju i uvedu još jedan zvanični jezik - albanski.

Učesnici večerašnjeg marša "Zavjet za Makedoniju" istakli su da platforma Albanaca nije u cilju poboljšanja njihovih prava i zatražili su od političara da odbace dokument koji su potpisale albanske stranke.

Portparol udruženja "Tvrdokorni" Dragan Ugrinovski izjavio je novinarima da njihovo udruženje postoji mjesec dana i da na miran način žele da pokažu da nisu zadovoljni onim što političari dogovaraju za Makedoniju.

Demonstranti su pjevali patriotske pjesme i skandirali "Neću tri, neću dva, jedan jezik želim ja". Protest je završen polaganjem cvijeća ispred spomenika poginulim borcima iz 2001. godine.

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski uputio je večeras opštinskim odborima stranke u gradovima Makedonije proglas u kome traže da stanu u odbranu nacionalnih interesa Makedonije.

Na društvenim mrežama i medijima kruže fotografije na kojima se vidi kako se ispred opštinskih odobra okupljaju članovi i simpatizeri VMRO-DPMNE.

U proglasu, koji VMRO-DPMNE za sada nije objavio javno, članovi i simpatizeri stranke pozivaju se na okupljanje ukoliko lider SDSM Zoran Zaev formira Vladu, javili su makedonski mediji.

Protest, kao i proglas Gruevskog, uslijedili su nakon informacije da su stranke SDSM iz makedonskog i DUI iz albanskog političkog korpusa blizu postizanja dogovora o formiranju vlade. Vladu podržavaju još dvije albanske stranke - BESA i Alijansa za Albance.

VMRO-DPMNE protivi se uvođenju albanskog kao drugog zvaničnog jezika u Makedoniji, kako to traže Albanci, koji su nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 11. decembra i konsultacija u Tirani i Prištini usvojili platformu za učešće u novoj vladi.

Zaev je izjavio juče da očekuje da nova vlada bude formirana u martu, budući da je njegova stranka postigla dogovor o svim ključnim pitanjima sa albanskim strankama.

Portparol DUI Bujar Osmani izjavio je večeras da će ta stranka konačnu odluku da potpisima podrži formiranje vlade zajedno sa SDSM donijeti u ponedjeljak.

Iako su izbori održani početkom decembra, Vlada još nije formirana, budući da lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, čija je stranka osvojila najviše mandata, nije uspio da obezbijedi parlamentarnu većinu.

Nakon što je Gruevski vratio mandat, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da će mandat povjeriti stranci koja obezbijedi potpise 61 poslanika.

SDSM i DUI već treću nedjelju intenzivno pregovaraju o eventualnoj zajedničkoj osnovi za formiranje vlade.

Na vanrednim izborima VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, DUI 10, albanska stranka Besa pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca dva poslanička mjesta.

Izvor: SRNA