latinica  ћирилица
25/02/2017 |  12:06 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

U Posavini sve manje proizvođača duvana (VIDEO)

Poljoprivredna zadruga "Obudovac" iz Obudovca počela je ugovaranje proizvodnje duvana na oko 100 hektara obradivih površina u Posavini i Semberiji. Ovo je za 10 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, jer je proizvodnja sve skuplja, a otkupna cijena suvog lista duvana godinama se nije mijenjala.
Duvan - Foto: RTRS
DuvanFoto: RTRS

Stanislav Јakovljević iz Obudovca do prije desetak godina bio je jedan od najvećih proizvođača duvana u Obudovcu. Zbog skupe proizvodnje i niskih otkupnih cijena vremenom je duvan sveo na četiri hektara, a proizvodnju preorijentisao na ratarske kulture, pšenicu i kukuruz.

- Imam i sušare, poljoprivredne mašine i plastenike. Bilo bi bolje kada bi se poboljšala cijena duvana na državnom nivou, jer tada niko ne bi ni pomišljao da radi neke druge stvari - kaže Јakovljević.

Poljoprivredna zadruga Obudovac prošle godine je otkupila 110 tona duvana, što je za oko 20 odsto manje nego prethodne. Planom proizvodnje u ovoj sezoni, površine pod ovom kulturom biće dodatno smanjene za 10 odsto.

- Planom smo predvidjeli ugovaranje oko 80 hektara pod duvanom tipa virdžinija i 10 do 15 hektara pod tipom berlej - kaže Maksim Petrović, direktor Zadruge.

U poljoprivrednoj zadruzi planiraju da kooperantske ugovore sklope sa oko 90 proizvođača u Posavini i Semberiji. Za sjetvu, koja počinje sredinom marta, biće obezbijeđen kompletan repromaterijal, zaštitna sredstva i gorivo, ali i stalna podrška agronoma.