latinica  ћирилица
25/02/2017 |  12:33 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

Dačić: Srbi i Srbija da razmisle o konceptu nacionalne politike

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbi i Srbija treba da razmisle o konceptu nacionalne politike i budućnosti.
Ivica Dačić        (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović)

Dačić je pojasnio da povod za takvo razmišljanje treba da bude naredna 2018. kada se navršava sto godina od kraja Prvog svjetskog rata.

- Mislim da smo za vrijeme Prvog svjetskog rata upali u zamku ideje o stvaranju Јugoslavije. To je bila dobra ideja u smislu toga da će Srbi da riješe nacionalno pitanje u jednoj državi, ali je na pogrešan način stvorena Јugoslavija - rekao je Dačić za TV Pink.

On je podsjetio da su velike sile bile protiv stvaranja Јugoslavije i da su nudile Srbiji i izlaz na more, odnosno da poslije Prvog svjetskog rata bude formirana Srbija, a ne Јugoslavija.

Dačić je naveo da ne može, a da ne podsjeti na genocid nad Srbima u Prvom i Drugom svjetskom ratu, koji nije rezultirao nikakvim tužbama Srbije protiv Hrvatske, Slovenije ili BiH.

- Stradalo je više od 30 odsto stanovništva Srbije samo u Prvom svjetskom ratu. U Drugom svjetskom ratu stradali su Srbi i van Srbije. Niko nikada to nije postavio kao pitanje. Možda bi mogli i to pitanje da postavimo - rekao je Dačić.

Komentarišući jačanje ustaštva u Hrvatskoj, Dačić je rekao da je Srbija spremna da razgovara sa Hrvatima, ali da, ako se gleda šta je ko radio, vjerovatno ne bi trebalo razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Davorom Ivom Štirom, koji potiče iz ustaške porodice.

- Njemu je deda bio glavni pomoćnik Maksa Luburića koji je bio masovni ubica po izjavama Nijemaca - objasnio je Dačić i podsjetio da je brat Štirove sekretarice Zdravke Bušić oteo avion u Americi sedamdesetih godina i osuđen na 32 godine zatvora kao ustaški terorista.

Dačić je napomenuo da će u ponedjeljak, 27. februara, biti održana u Njujorku sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji, te dodao da će vjerovatno tamo ići predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izvor: SRNA