latinica  ћирилица
25/02/2017 |  14:16 ⇒ 26/02/2017 | 08:24 | Autor: RTRS

Auto-put Kakanj-Zenica i dalje blokiran, regionalni put pušten u saobraćaj

Dionica auto-puta kod Kaknja još je blokirana, dok je regionalni put Kakanj-Zenica pušten u saobraćaj nakon što se danas na ove putne pravce izlila akumulacija kakanjskog rudnika.
Koridor 5c - voda probila barikade  (Foto:avaz/D.Pašalić) -
Koridor 5c - voda probila barikade (Foto:avaz/D.Pašalić)

Saobraćaj se na regionalnom putu odvija naizmjenično, dok su na čišćenju dionice auto-puta angažovani timovi federalne i kakanjske Civilne zaštite i preduzeća "Autoceste".

Nije poznato tačno vrijeme kada će biti pušten saobraćaj na auto-putu kod Kaknja, navodi se na portalu "Avaza".

U međuvremenu stvorene su ogromne kolone automobila.

Dvije saobraćajnice poplavljene su danas u mjestu Tičići nakon što se izlila rudnička jalovina. Do izlivanja je došlo usljed padavina koje su protekle noći natopile klizište jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika i povećale nivo akumulacije vještačkog jezera na Ribnici.

Ogroman dotok vode poslije četiri sata pod kontrolu su uspjeli da stave radnici Civilne zaštite, "Autocesta" i rudnika Kakanj. Vodu su kanalisali kroz tunele koji prolaze ispod puteva.

"Uspjeli smo osloboditi pristup kompletnoj vodi iz rijeke Ribnice i usmjeriti ka jednom odvodnom kanalu. Kompletna količina vode koja dolazi tunelom, a to je ogromna količina, ulazi u taj odvodni kanal", rekao je direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

On je rekao da okolnim naseljima i mještanima ne prijeti nikakva opasnost, ali je istakao da je na auto-putu nastala velika šteta.

Izvor: SRNA