latinica  ћирилица
25/02/2017 |  16:28 ⇒ 26/02/2017 | 08:04 | Autor: RTRS

Isplata poljoprivrednicima u martu sredstvima ruskog klirinškog duga (VIDEO)

Vlada Republike Srpske uvažiće većinu zahtjeva poljoprivrednika koje su uputili prije dva dana, a prije svega, to se odnosi na transparentnost podataka o isplaćenim podsticajima, poručili su iz resornog ministarstva. Premijerka Željka Cvijanović rekla je da će podsticaji za prošlu godinu biti isplaćeni od ruskog klirinškog duga, koji se očekuje do kraja marta. Ukoliko se to ne desi u predviđenom roku, kaže, postoji plan B.
Sjetva - Foto: RTRS
SjetvaFoto: RTRS

Poljoprivrednici imaju pravo da budu nezadovoljni, jer im sredstva koja su očekivali nisu na raspolaganju, poručuje premijerka Željka Cvijanović, ali podsjeća da nigdje u okruženju obaveze iz prethodne godine nisu izvršene do februara tekuće. Ipak, smatra da je krajnje vrijeme da se ide u restrukturisanje i reformu poljoprivrednog sektora, sistema podsticaja i plaćanja obaveza prema državi.

"Prije dva mjeseca rekla sam poljoprivrednicima da je plan Vlade da se sredstva od klirinškog duga prioritetno koriste za izmirivanje obaveza prema njima. Ako ne to ne desi u toku mjeseca marta, imamo plan B'', kaže Cvijanović.

Poljoprivrednici nemaju rezervni plan. Kažu da bez sredstava neće moći krenuti u proljećnu sjetvu. Iz Vlade im poručuju da im neće ostati dužni. Iz resornog ministarstva podsjećaju da se isplata od 60 miliona maraka vrši iz budžeta, čiji je okvir u oktobru prošle godine usvojila i Narodna skupština.

"Naš cilj je da na najbolji način i najravnomernije rasporedimo ta sredstva. Svakako, prioritet je što prije isplatiti zaostala sredstva iz prošle godine, oko 33 miliona, a onda krenuti i sa isplatom za 2017", rekao je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Najveći dio prijedloga poljoprivrednika u vezi sa Pravilnikom o podsticajima je uvažen na sastanku u resornom ministarstvu prije nekoliko dana, kaže Pašalić, tako da će dokument pretrpjeti izmjene u odnosu na Nacrt. Poljoprivrednici traže i usaglašavanje sa Pravilnikom u Federaciji.

"Mislim da ga nismo završili, i da treba ponovo da sjednemo za sto, jer ono što je nama ponuđeno bilo je pogubno za poljoprivrednike'', rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS.

Nije tačno da su podsticaji bolji u Federaciji, poručuju iz resornog ministarstva. S obzirom na budžet i broj gazdinstava na koji se raspoređuje, poljoprivrednici u Republici Srpskoj u prosjeku dobijaju više novca u odnosu na one u Federaciji. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koga poljoprivrednici takođe prozivaju zbog lošeg stanja u domaćoj poljoprivredi, danas se nije javljao na pozive.