latinica  ћирилица
25/02/2017 |  18:20 ⇒ 26/02/2017 | 07:55 | Autor: RTRS

Revizija razara Savez za promjene – tresu li sukobi fotelju predsjednika SDS-a? (VIDEO)

Da bi u Savezu za promjene zauzeli jasan stav o učešću u vlasti BiH, nakon jednostranog poteza Bakira Izetbegovića, očito, potrebno je da se najprije dogovore u najvećoj partiji Saveza, SDS-u. Sutra u Bijeljini zasjeda Predsjedništvo i Glavni odbor ove stranke, a do zasjedanja Narodne skupštine trebalo bi da se izjasni i Savez za promjene.
SzP - Foto: RTRS
SzPFoto: RTRS

Za sada, dok jedni tvrde da parlamentarna većina u BiH ne postoji, drugi, poput Mirka Šarovića, zalažu se za pravne lijekove za novonastalu krizu.

Šarovićevo zalaganje da se na podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu odgovori pravnim sredstvima pocijepalo je ne samo Savez za promjene, već i SDS. Јavnost je čula oprečne stavovi funkcionera SDS-a ...

"Definitivno ulazimo u tehnički mandat u kome je parlamentarna većina u Predstavničkom domu upitna", istakao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, dok Mirko Šarović ističe da oni neće blokirati institucije jer ne žele na neustavan čin odgovoriti, kako kaže, neodgovorno.

I ranije se spekulisalo da Govedarica nije stvarni predsjednik SDS-a, već moneta za potkusurivanje i mirenje unutar ove stranke. Na Glavnom odboru sutra bi se, kako saznajemo, osim unutarstranačkih izbora, na zahtjev Mirka Šarovića, moglo naći i pitanje novog izbora predsjednika stranke. Mada potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica tvrdi da na majskoj izbornoj skupštini stranke neće ponovo biti biran prvi čovjek SDS-a, revizija tužbe pokazala je, ako ništa drugo, anarhiju u istupima SDS-ovih funkcionera. Najavljujući sutrašnje sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora SDS-a, Bjelica to negira.

"SDS neće tak tako preći preko pokušaja vaninstitucionalnpg djelovanja. Za rad u zajedničkim institucijama, za to je samo nadležno Predsjedništvo i GO i sigurno neće povući nijedan potez koji nije u interesu RS", rekao je Bjelica.

Za predsjednika PDP-a Branislava Borenovića skupštinska većina u BiH ne postoji, a nova je politički nerealna. Borenović predviđa da, kako je rekao, BiH ulazi u stadij političke hibernacije do sljedećih izbora. Ni Momčilo Novaković iz NDP-a ne otvara sve karte. Ublažio je stav u odnosu na burnu reakciju koju je imao na sastanku članica Saveza za promjene, kada je, kako saznajemo, Šarovićeve pravne lijekove okarakterisao zaštitom Izetbegovićevih ujdurmi.

"Nije to baš tako bilo. Imali smo različite stavove, ali smo se saglasili da ukoliko se tužba preda - nema parlamentarne većine", istakao je Novaković.

Ali nema ni tehničkog mandata, izborni zakon BiH ga ne poznaje, podsjeća Dušanka Majkić iz SNSD-a i pita se kako SDS tumači taj pojam, pribojavajući se, upravo zbog neusaglašenih stavova, funkcionera ove partije.

"Nije pristojno komentarisati stanje unutar druge partije, ali vidimo da neki članovi isnose kontradiktorne stavove. Trebalo bi da se usaglase prije nego što izađu u javniost", ističe Majkićeva.

Stav ili više stavova iz SDS-a čekaćemo do sutra. Od jednog ili više mišljenja očito će zavisii i stav Saveza za promjene, koji će se, tvrde, očitovati do vanredne sjednice NS RS. Ali, već je i sada jasno ko se nerado odriče fotelja!