latinica  ћирилица
26/02/2017 |  18:42 ⇒ 27/02/2017 | 07:48 | Autor: RTRS

Uoči sjednice NSRS Dodik traži jedinstvo i odgovornost prema Srpskoj (VIDEO)

Dan uoči posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, iz ove pravosudne institucije poslata su odvojena pisma trojici članova Predsjedništva BiH.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

U petak su stigla u Ambasadu BiH u Holandiji. Zbog nepovjerenja u ambasadorku Mirsadu Čolaković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zahtijevao je da se pismo ne otvara i da se dostavi redovnim putem. Kako RTS nezvanično saznaje, Sud traži da Predsjedništvo BiH do 2. marta saopšti svoj stav o reviziji presude.

Predsjednik Dodik na sutrašnjoj sjednici NSRS očekuje jedinstvo i zaključke u insteresu Srpske, čija prava, kaže, nisu prvi put povrijeđena.

"Naivno je vjerovati da je kriza koju je i ovoga puta prouzrokovao bošnjački politički vrh samo pitanje samovolje Bakira Izetbegovića. Treba li da se podsjećamo i ostalih bošnjačkih lidera koji su u svojoj političkoj platformi imali za cilj urušavanje Republike Srpske. Zato sutra očekujem da svi zajedno pokažemo neophodnu i ozbiljnost i odgovornost prema Republici Srpskoj".

Premijerka Željka Cvijanović kaže da Izetbegović zahtjev za reviziju predstavlja vrhunac njegovog provokativnog i remetilačkog ponašanja, ali da to ne treba posmatrati izolovano, jer je političko Sarajevo godinama svojim potezima urušavalo odnose u BiH i regionu.

"Izetbegovićev politički manir pravosudizacije politike i politizacije pravosuđa sahraniće BiH. On upravo i radi na njenom urušavanju kako bi je nakon toga pravio po svojoj mjeri, ali to se neće desiti. Ako se uruši - onda su sve karte otvorene i sve su prilike da se o tome kako će ona izgledati i da li će je biti uopšte više neće pitati ni on, ni političko Sarajevo, ni oni koji podgrijavaju njegove političke avanture".

Insistiranje na poštovanju Dejtona, za lidera DNS-a Marka Pavića, jedini je odgovor koji na neustavno pokretanje revizije, Srpska sa sutrašnje sjednice treba da pošalje.

"Da Republika Srpska od svojih predstavnika zatraži da se strogo poštuje Dejtonski mirovni sporazum. Dok se ne vrate svi pojedinci i sve institucije u okvire Dejtonskog mirovnog sporazuma, da mi ne možemo podržati nikakav sistem odlučivanja, nikakve odluke", kaže Pavić.

SDS sa današnje sjednice Glavnog odbora poručuje da prekidaju saradnju sa Izetbegovićem. Savjet ministara će, kažu, funkcionisati u tehničkom mandatu bez parlamentarne većine. Sa sutrašnje sjednice, očekuju razumne zaključke.

"Potpuna blokada institucija BiH koja može da potraje je antidejtonski čin i ne smijemo dozvoliti da se kriza koju je izazvao Izetbegović `preseli` u Republiku Srpsku", rekao je Govedarica.

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić istakao je da mu je drago da su u SDS-u napokon shvatili da šurovanje sa Bakirom Izetbegovićem nije dalo nikakve rezultate.

"Upravo suprotno, nanijelo je veliku štetu i Republici Srpskoj i SDS-u, a nekoliko pojedinaca se okoristilo. Nedavno su odbili da se sastanu sa predsjednikom Dodikom, a dva dana nakon toga dva puta su se sastali sa Izetbegovićem. Od toga nema ni mjesec dana", rekao je Stevandić.

Dok Govedarica tvrdi da MSP pismom traži stav Predsjedništva BiH, koje je, kaže, epicentar gdje je kriza nastala i mora biti riješena, predsjednik Milorad Dodik ističe da ona nije proizvedena u Predsjedništvu niti tamo može biti riješena. U Ivanićevom kabinetu pretpostavljaju da Sud traži stav Predsjedništva o tome da li je Sakib Softić legitiman da predstavlja BiH u Hagu. I Dragan Čović smatra da se traži izjašnjavanje sva tri člana. Iz Izetbegovićevog kabineta, još nema potvrde da li je dobio pismo.

Predsjednik Dodik ističe da je za očekivati da sud odbaci zahtjev za reviziju.

"Apsolutno je jasno da nema nikakvog pravnog osnova za dalje bavljenje tim pitanjem i zadržavanje ove teme na dnevnom redu. To samo dalje produbljuje krizu u BiH", kaže Dodik.

To što je Sud uputio pisma tročlanom Predsjedništvu, za šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića odraz je opšte konfuzije. Vjerovatno se, kaže, i oni pitaju ko šta hoće u BiH i da li je to što je podneseno pravno valjano ili nije.

"Nevjerovatno je kako neki narodi žele da Srbe, koji su kroz cijelu istoriju stradali, prikažu kao genocidan. Srbija neće dozovoliti ono što se pokušava - da neko teret zločina bez ikakvog pravnog osnova prebaci na njenu stranu".

Bakiru Izetbegoviću, koji je pokretanjem revizije uzdrmao odnose u regionu, Srbija je pružila ruku prijateljstva i nakon atentata na srpskog premijera Aleksandra Vučića. Danas se Vučić nije osvrnuo na reviziju, ali jeste pomenuo ispruženu ruku. Odbije li je neko, kao što su, kako je rekao, činili bezbroj puta, Srbija ih njom neće udarati.

"Ali im poručujemo da Srbiju neće uspjeti da sruše ili podijele. Srbija ni danas ni sutra neće ustati protiv Republike Srpske niti Republika Srpska protiv Srbije. I to je naš zavjet", naglasio je Vučić.

Reviziji presude pažnju su posvetili i političari i mediji u Hrvatskoj. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poziva političare u BiH da važne odluke donose u institucijama. Mediji u regionu, pisma iz Haga vide kao svojevrsno zakazivanje sjednice Predsjedništva. Istovremeno, dok je iz Haga ekspresno stiglo pismo-odgovor, još se ne zna kad i kako će Ivanić uputiti svoje pismo, koje najavljuje danima.