latinica  ћирилица
27/02/2017 |  07:40 ⇒ 28/02/2017 | 13:47 | Autor: RTRS

NSRS odbacila i osudila odluku bošnjačkog političkog rukovodstva (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je i oštro osudila odluku bošnjačkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, donesenu protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH, a predstavnike Srpske u institucijama BiH pozvala da iskoriste sva sredstva da onemoguće donošenje odluka dok ne budu riješena pitanja vitalna za Srpsku.
Sjednica NS RS - Foto: RTRS
Sjednica NS RSFoto: RTRS

"Smatramo da ova odluka predstavlja najdirektnije kršenje Ustava BiH i opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", navodi se u zaključcima usvojenim nakon rasprave o informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

Narodna skupština Republike Srpske smatra da ovakav način donošenja odluka, navodno u ime BiH, kojim se služe predstavnici bošnjačkog naroda, a bez poštivanja procedura predviđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom i učešća drugih konstitutivnih naroda u donošenju odluka u ime BiH, zahtijeva hitno i jasno reagovanje međunarodne zajednice, odnosno zemalja koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Zbog navedenog djelovanja bošnjačkog političkog rukovodstva još jednom se potvrdila neophodnost da je za odluke od vitalnog interesa za Republiku Srpsku i konstitutivnog sprskog naroda koje se donose na nivou zajendičkih institucija BiH, potrebno dobiti saglasnost organa i institucija Republike Srpske, da bi dejtonski položaj Srpske, kao i prava i položaj srpskog konstitutivnog naroda u BiH bili adekvatno predstavljeni i zaštićeni.

Narodna skupština poziva predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva radi onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih institucija BiH, sve dok se ne riješe pitanja vitalna za Srpsku, kao što su akti u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga.

Parlament Srpske apeluje na sve političke aktere u Republici Srpskoj da o svim pitanjima od posebnog značaja za Srpsku pokažu neophodno jedinstvo, ozbiljnost i odgovornost prema Republici Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske čvrsto stoji na poziciji odbrane slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i prava koja Republici Srpskoj prema tom sporazumu pripadaju.

Ukazuje se na neophodnost donošenja akta o Ustavnom sudu BiH i pokretanja parlamentarne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Narodna skupština Republike Srpske zadužila je Vladu Srpske da, u saradnji sa predstavnicima Republike Srpske na nivou zajedničkih organa BiH, a radi jačanja evropskog puta, pripreme odgovor Republike Srpske na sva trenutna pitanja koja će biti upućena svim relevantnim međunarodnim institucijama.

Skupština Srpske odbacuje praksu jednostranog odlučivanja i uzurpacije zajedničkih organa BiH.

Narodna skupština Srpske smatra da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prekršio Ustav BiH i traži pokretanje krivične odgovornosti protiv svih onih koji su učestvovali u pokretanju nelegitimne revizije presude Međunarodnog suda pravde.

Traži se od institucija na nivou BiH i Federacije BiH da ispune sve prethodne mjere iz Pisma namjere koje su preduslov za realizaciju Reformske agende na putu ka EU.

Narodna skupština Srpske smatra da je na putu ka EU neopravdano dalje postojanje visokog predstavnika za BiH, pa stoga, kao strana potpisnica aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma traži ukidanje ove institucije.

Parlament Srpske, uz zaključke, usvojio je i informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije.

Za predložene zaključke glasalo je 46 poslanika, uzdržana su bila 23 poslanika opozicije, a niko nije glasao protiv.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je posebnu skupštinsku sjednicu.

19.20... Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je, nakon što su poslanički klubovi okončali konsultacije o zaključcima o informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

U predloženim zaključcima, o kojima će se poslanici izjašnjavati u nastavku sjednice, navedeno je da Narodna skupština odbacuje i oštro osuđuje odluku bošnjačkog političkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom, a koja je donesena protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH.

"Smatramo da ova odluka predstavlja najdirektnije kršenje Ustava BiH i Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", navedeno je u zaključcima.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Radovan Višković rekao je u završnoj riječi da od predloženih 12 zaključaka nije usaglašen jedan.

Narodna skupština, kako je navedeno u zaključcima, smatra da ovakav način donošenja odluka, navodno u ime BiH, kojim se služe predstavnici bošnjačkog naroda, a bez poštivanja procedura predviđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom i bez učešća drugih konstitutivnih naroda u donošenju odluka u ime BiH, zahtijeva hitno i jasno reagovanje međunarodne zajednice, odnosno zemalja koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Narodna skupština razmotrila je prije skupštinske pauze ovu informaciju u kojoj je navedeno da nisu ispunjeni materijalni i formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

Poslanici srpskih političkih partija u Narodnoj skupštini saglasni su da je nedopustivo vaninstitucionalno djelovanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je inicirao podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

17.19... Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da je nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije potrebno iskazati srpsko jedinstvo, ističući da to ne smije biti propušteno u ovom važnom političkom trenutku. Govoreći na posebnoj sjednici Narodne skupštine o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, Stevandić je rekao da ne postoje pravni razlozi za reviziju i da se to ne smije zanemariti.

On je konstatovao da OHR ne reaguje kada bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović neustavno djeluje, već samo kada treba nešto uraditi na štetu Srpske.

"Iz primjera ponašanja ambasodora BiH u Hagu Mirsade Čolaković vidljivo je da postoje paralelne institucije. Kao Čolakovićeva se ponašaju bošnjački kadrovi u većini institucija BiH, među kojima je i Obavještajno-bezbjednosna agencija", rekao je Stevandić.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske Vukota Govedarica rekao je da se nakon mnogo godina ponovo želi ostvariti dominacija jednog nad druga dva konstitutivna naroda, što je potencijalna opasnost u koju ulazi BiH.

"Bojim se da sve što se dešava danas ima ozbiljnu šansu da nas uvuče u potencijalnu duboku krizu koja nije potrebna nijednom narodu u BiH", rekao je Govedarica.

On je ocijenio da Međunarodni sud pravde u Hagu u pismima upućenim članovima Predsjedništva traži od BiH da zauzme stav i donese odluku da li stoji iza revizije presude po tužbi koja je izrečena 2007. godine protiv Srbije.

Govedarica je ponovio da je Izetbegovićev zahtjev za reviziju presude čin suprotan Ustavu BiH, jer Predsjedništvo, kao jedino nadležno institucionalno tijelo, nije donijelo odluku o pokretanju revizije.

On je pozvao političke faktore u BiH da se vrate principima kompromisa, dijaloga i konsenzusa da ne bi bili suočeni sa novim talasima nestabilnosti i budućih kriza koje će se javljati.

Govedarica je rekao da Vlada Srpske treba da oformi ekspertski pravni tim koji bi pratio sva dešavanja u vezi sa krizom i koji bi imao neposrednu i blisku komunikaciju sa Srbijom.

On je dodao da između Vlade i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama mora da postoji saradnja, koja bi trebalo da bude na visokom nivou.

Nakon što su poslanici okončali raspravu o informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović dao je pauzu da bi narodni poslanici usaglasili zaključke.

16.00... Poslanik DNS-a Duško Ivić rekao je da srpski politički predstavnici ne treba da učestvuju u odlučivanju na nivou BiH dok se neke stvari ne raščiste i ne napravi zajednička strategija za nastup i vršenje vlasti na tom nivou.
Ivić je rekao da se odluke na nivou BiH moraju donositi konsenzusom i da Narodna skupština treba da daje saglasnost, a sve s ciljem zaštite interesa Srpske.

Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da je odluka Izetbegovića da inicira reviziju presude samo jedan od poteza u pravcu negiranja onoga što je Dejton postavio - da je BiH zajednica dva ravnopravna entiteta i tri naroda. Ona je zatražila jedinstven stav svih političkih srpskih stranaka o ovom problemu, kao i da se sve rješava u institucijama i u okviru Dejtonskog sporazuma.

Šef Kluba poslanika SP-a u Narodnoj skupštini Slobodan Protić rekao je da je pokušaj revizije tužbe samo segment ukupne bošnjačke politike od 1. marta 1992. godine do danas, te da je ona ista - usmjerena protiv Srpske, njenog postojanja i budućnosti. On je rekao da je cilj da se ukine Srpska, stvori ustavna kriza i odstupi od Dejtonskog sporazuma, kao i da se BiH uređuje isključivo po volji jednog naroda što je više nego opasna igra.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je Izetbegović uspostavio paralelni sistem donošenja oduka van institucija BiH, te da je bio onaj koji je snažno napao BiH, iako se u nju zaklinjao. On je podsjetio da je sam Izetbegović rekao da je svjestan da će revizijom izazvati najveću postdejtonsku krizu, te da je to učinio iako je priznao medijima da ne postoji nijedna nova činjenica i argument.

"To je dokaz da ne postoji nijedan argument i činjenica i da je ovo očigledno klasična zloupotreba", zaključio je Borenović i dodao da treba pokrenuti i pojedinačnu krivičnu odgovornost svih koji su učestvovali u podnošenju zahtjeva za reviziju presude pred Međunarondog suda pravde u Hagu.

15.30... Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je nedopustivo vaninstitucionalno djelovanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića jer niko nema pravo da u ime svih u BiH samostalno podnosi inicijative, te da je vrijeme da Narodna skupština Srpske definiše određena pitanja. Ona smatra da zahtjev za reviziju presude i ponašanje Izetbegovića ne bi trebalo posmatrati kao izolovani slučaj jer se mnogo stvari dešava u kontinuitetu i zbog toga se njime ne bi trebalo previše baviti.

"Previše je danas važan dan da bismo svodili sve na lični teren. Ovo nije Skupština gdje bi trebalo da slušamo nezadovoljstvo pojedinaca. Ovdje smo došli jer smo upozoreni i znamo šta se dešava sada u BiH, odnosno da je riječ o vaninstitucionalnom djelovanju i privatizaciji institucija BiH", rekla je Cvijanovićeva u NSRS.

Ona tvrdi da je cilj politike koja dolazi iz Sarajeva da politički procesi silom budu prevedeni u pravosudne predmete.

"Ispada da bi svi iz Republike Srpske trebalo da objašnjavaju poteze u pravosudnim institucijama u Sarajevu. Narodna skupština mora u narednom periodu zbog toga da zaštiti mnoge ljude koji su izloženi maltretiranju, a radili su u skladu sa zakonom", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da Sarajevo nije shvatilo ozbiljno popis stanovništva i da ga Srpska neće priznati.

Željka Cvijanović u NSRS (Foto: RTRS)

"Moramo biti dorasli zadatku jer je došlo vrijeme da se podigne određena barijera. Јe li relevantno ono što smo mi objavili ili ono što je objavljeno na nivou BiH, pod pritiskom Tužilaštva BiH? Јe li ovo država koju hoćemo i priča o traženju pravde?", upitala je Cvijanovićeva. Ona je upozorila da se pravosudnim pritiscima vrši otimačina imovine Republike Srpske, što bi trebalo da bude završna faza razvlašćivanja Srpske i da se to radi, zahvaljujući bošnjačkoj politici i međunarodnoj zajednici.

Cvijanovićeva očekuje da budu zaštićeni predstavnici Srpske i poslanici koji u Tužilaštvu BiH daju izjave zbog referenduma o Danu Republike.

Premijerka Srpske kaže da je u BiH blokirana reformska agenda, jer je povezana sa aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Bolje da smo imali odvojene priče o MMF-u i Reformskoj agendi. Srpska je ispunila sve uslove MMF-a i iz Reformske agende, a imamo i sve odgovore iz Upitnika za evropski put", dodala je Cvijanovićava.

Komentarišući tvrdnje poslanika Koalicije "Domovina" Nedima Čivića da su bošnjačka djeca u Srpskoj diskriminisana, Cvijanovićeva je rekla da nema nikakve diskriminacije po vjerskoj, nacionalnoj i drugoj osnovi.

"U Srpskoj ima više od 20 škola u kojima se izučava nacionalna grupa predmeta, što znači da to mogu izučavati sva bošnjačka djeca, za razliku od Federacije BiH, gdje su ugrožena srpska djeca. Sva djeca koja izučavaju nacionalnu grupu predmeta dobijaju knjige iz kantona u FBiH", podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da Vlada Republike Srpske, u okviru programa obezbjeđivanja besplatnih udžbenika za učenike prvog i drugog razreda, svoj djeci daje udžbenike.

Poslanici koalicije "Domovina" napustili su skupštinsko zasjedanje jer je, kako tvrde, Sakib Softić ovlašteni agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu i zbog toga nije trebalo razmatrati ovu informaciju.

Čivić tvrdi da je najveća greška predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića "što ne štiti Ustav BiH, nego velikosrpsku politiku, iako je izabran i glasovima Bošnjaka i Hrvata".

14.51...Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić smatra da je neophodno srpsko jedinstvo nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, da bi Republici Srpskoj bila obezbijeđena stabilnost.
"U ovom trenutku odluke ne smijemo donositi emocijama, nego u skladu sa najvišim interesima Republike Srpske", rekao je Bosić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

On kaže da se sada postavlja pitanje šta je Srbima Dejtonski mirovni sporazum, da li bi trebalo da ga brane ili im više nije interes?

"Ako smatramo da bi trebalo sačuvati Dejtonski sporazum i ovakav status Republike Srpske, onda ne smijemo da učestvujemo u rušenju institucija koje su formirane ovim sporazumom, nego da ih iskoristimo", rekao je Bosić i podsjetio da Hrvati u BiH žele novu teritorijalnu i političku raspodjelu.

Mladen Bosić u NSRS (Foto: RTRS)

On je naglasio da je potrebno jedinstvo srpskog naroda koje će dati snagu politički argumentima.

"Јedinstvo znači saradnju i dogovor i ne može biti uspostavljeno na način da neko nešto naređuje", dodao je Bosić.

On je ocijenio da je jasna poruka poslata iz Vijećnice u Sarajevu, a to je nastavak bošnjačke politike koja je definisana sa dvije riječi - agresija i genocid.

"To što je rečeno u Vijećnici nastavak je onoga što slušamo od 1992. godine. Ponašanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića jeste državni udar na institucije BiH, među kojima je Predsjedništvo BiH, što mora biti odbačeno", zaključio je Bosić.

14.39... Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas u Banjaluci da će zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije i Crne Gore pasti na prvom koraku, jer samo pismo ovog suda članovima Predsjedništva pokazuje da tu nešto evidentno nije u redu.

Ivanić je rekao da bi ovaj sud u suprotnom prihvatio reviziju i ne bi komentarisao.

"To jasno pokazuje da je naša strana prednosti i da je bošnjačka strana iskoristila institucije u svom interesu i dovela do brutalne privatizacije interesa, vaniinstitucionalnog djelovanja i stvaranja paralelnih struktura koje odgovaraju samo bošnjačkom članu Predsjedništva, a ne interesu svih naroda", istakao je Ivanić u svom obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine o zahtjevu za reviziju presude po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

On je najavio da je pripremio novo pismo za Međunarodni sud pravde i da će ga zbog paralelizma u institucijama morati da preda ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Ivanić je izrazio nadu da će Narodna skupština imati jasan odgovor na privatizaciju institucija, paralelizam u strukturama i vaninstitucionalno djelovanje, kao i da će budućnost krize i blokade zavisiti od poteza Izetbegovića koji BiH uveo u krizu i blokadu.

On je poručio da bi "Narodna skupština trebalo da najveću pažnju posveti paralelizmu, načinu donošenja odluka i privatizaciji institucija BiH".

Mladen Ivanić u NSRS (Foto: RTRS)

Ivanić je rekao da je u junu 2015. godine saznao da je Bakir Izetbegović preduzeo aktivnosti da se pokrene revizija u slučaju BiH protiv Srbije zbog čega je početkom 2016. poslao pismo Međunarodnom sudu pravde u kome je instistirao da je bilo kakvo podnošenje zahtjeva bez odluke Predsjedništva pravno neutemeljeno i zloupotreba institucija BiH.

On je ocijenio da je mandat agenta Sakiba Softića pred Međunarodnim sudom pravde okončan, te da je podnošenje zahtjeva od Ambasade BiH i ambasadora Mirsade Čolaković u Hagu nelegalno.

Ivanić je rekao da ako Izetbegović, koji je u vezi sa revizijom presude zaobilazio institucije i donosio odluke na neformalnim sastancima, ne povuče nalog ambasadoru BiH u Hagu Mirsadi Čolaković u najkraćem roku to može biti kraj zajedničke diplomatske mreže BiH.

On je zaključio da Predsjedništvo nije donijelo odluku o pokretanju revizije presude i da se ta ustanova nakon što je Izetbegović napustio sjednicu nalazi u blokadi, koju nije napravio niko iz Srpske, već upravo Izetbegović i paralelna bošnjačka struktura koju je formirao.

14.05... Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da predstavnici Bošnjaka stalno nastoje da srpskom narodu pripišu genocidno određenje, što je vidljivo i iz zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije, te da je zbog svega neophodno srpsko jedinstvo.

"Zbog svega u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u skladu sa našim odgovornostima, moramo definisati jedinstvene politike. To mora biti urađeno i zbog budućeg vremena", rekao je Dodik danas u Banjaluci na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i naveo da bošnjačka politika mora biti odbačena jer se njome majorizuje srpski narod u BiH.

On je predložio da se u skupštinskim zaključcima jasno odbace politike koje sprovodi bošnjački član Predsjdništva BiH Bakir Izetbegović i da budu podržane aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Dodik kaže da je neophodno zatražiti i da se organi BiH izvine Srbiji zbog nedopustivog gesta mržnje, zaključiti da je nemoguće da neko predstavlja BiH, ako nema Srba, te da bude ukinut OHR i da sa radom prestane Savjet za provođenje mira.

"Nakon što bude odbačen zahtjev za reviziju presude, predstavnici Republike Srpske moraju insistirati da bude uspostavljen mehanizam koordinacije u BiH, zatim usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranih sudija. Osim ovoga, moraju insistirati na sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom jer je Srpska ispunila sve uslove za aranžman sa ovom institucijom, za razliku od Federacije BiH /FBiH/", dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske naglasio je da tužba protiv Srbije i Crne Gore nije bila legalna ni 1993. godine, kada ju je podnio tadašnji lider Bošnjaka Alija Izetbegović.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik

Dodik je istakao da je iniciranjem zahtjeva za reviziju Izetbegović djelovao vaninstitucionalno i u ime jednog naroda, te da je izazvao ozbiljnu krizu.

"Bilo bi dobro i da Narodna skupština Republike Srpske obaveže sve nas da pošaljemo pisma viđenja situacije svim važnijim međunarodnim institucijama, visokom predstavniku, evropskim parlamentarcima, kongresmenima, članovima ruske Dume i svim važnim faktorima", rekao je Dodik.

On smatra da ponašnje srpskih predstavnika u institucijama BiH ne smije ići u pravcu "raspakivanja" Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da se ne smije odustati od izvornih nadležnosti koje su predviđene ovim sporazumom.

"Sjednica skupštine danas je sazvana sa najboljom namjerom - da će narodni poslanici, svjesni trenutka i odgovornosti, donijeti odluke u intersu Republike Srpske, i zbog toga pozivam na jednistvo svih političkih predstavnika. Ne smijemo odustati od suštine, a to je pozicija Srpske u BiH jer je za sve što se radi u BiH potrebna saglasnost Srpske i FBiH", kaže Dodik.

On je dodao da se ne smije zaboraviti šta je radila međunarodna zajednica i visoki predstavnici kada je riječ o kršenju Dejtonskog sporazuma.

"Ovo je najbrutalniji udar na funkacionisanje institucija BiH jer je Izetbegović sa neformalnom grupom građana donio odluke bez dva konstitutivna naroda. Ovo je kulminacija stanja u kojoj se BiH nalazi od 1995. godine do danas, gdje su vjerske i političke garniture bošnjačkog naroda htjele da nam ukinu prava", smatra Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da Bošnjaci vode uvijek iste politike, od Alije Izetbegovića, Harisa Silajdžića, do Bakira Izetbegovića.

"Sjetimo se butmirskog procesa, reforme policije, želje za nekom funkcionalnom BiH kojoj bi Srpska prepustila sva prava odlučivanja na evropskom putu. Bošnjačke predstavnike uvijek okupi mržanja prema srpskom narodu i Republici Srpskoj", naglasio je Dodik.

On smatra da se ne smije steći utisak da Srpska brani BiH jer zapravo brani procedure.

Dodik je istakao da mjera srpske politike mora biti jedinstvo Republike Srpske i očuvanja Dejtonskog sporazuma.

"Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je organizovana hajka pravosudnih institucija BiH na sve iz Srpske. Može se očekivati da 11, 12, ili 15. marta obude podignuta optužnica za organizovanje referenduma", rekao je Dodik.

On kaže da se ne može prihvatiti politika po kojoj su Srbi genocidni, a prema kojoj je politika Bošnjaka "čista i dobra".

"Priča o evropskom putu prihvatljiva je za sve nas, iako u vezi sa tim nismo vidjeli uvažavanja, što je vidljivo i iz mehanizma koordinacije kojeg sada nema, ali i pokušaja oduzimanja imovine Srpske posredstvom institucija BiH. Kako je moguće očekivati da neko u ime BiH pošalje popunjeni upitnik Briselu o strukturi stanovništva bez mehanizma koordinacije?", pita Dodik.

Dodik je naveo da je Republika Srpska za put ka EU, ali da je upitna priča o atlantskim integracijama.

"Nećemo više da odlučujemo u BiH dok ne budu definisana važna pitanja za Republiku Srpsku u Narodoj skupštini Srpske", rekao je Dodik.

13.40... Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je cilj bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je inicirao podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, da bude sačinjena najozbiljnija platforma za rušenje Republike Srpske.
Obrazlažući informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, Višković je istakao da nisu ispunjeni ni materijalni, ni formalni uslovi za podnošenje zahtjeva, te da u ovom sudu ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju.

On je naveo da prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH odluke donosi konsenzusom, a u slučaju nepostizanja konsenzusa, odluku može usvojiti kada za nju glasaju dva člana.

"U toj situaciji nisu poštovane odredbe Ustava BiH, jer Predsjedništvo BiH nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, niti su se članovi ovog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke", rekao je Višković u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On kaže da, ako se ima u vidu sve navedeno, nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju.

"Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde, bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH, nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje tog lica", dodao je Višković.

...................................................................................................................................................................................

U informaciji, koju su dostavili poslanici SNSD-a, DNS-a, SP, SDS-K, kao i samostalni poslanici Ilija Stevančević i Zlatko Maksimović, navodi se da, prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH odluke donosi konsenzusom, a u slučaju njegovog nepostizanja, odluku može usvojiti kada za takvu odluku glasaju dva člana.

U toj situaciji, ističe se u informaciji, nisu poštovane odredbe Ustava BiH jer Predsjedništvo BiH nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, niti su se članovi ovog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke.

"Smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju", navodi se u informaciji.

Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje tog lica, navodi se u informaciji.

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je Međunarodnom sudu pravde u Hagu zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović bez odluke Predsjedništva BiH.

Izvor: RTRS/SRNA