latinica  ћирилица
01/03/2017 |  12:33 | Autor: RTRS

Spremite se za proljeće

Sezona prelaska na lakšu hranu, radi priprema za proljeće, već je počela. Da biste bez pretjeranog gladovanja uspjeli da izgubite na kilaži, probajte da uvedete nekoliko dobrih navika u svoju svakodnevicu.
Svjež vazduh  (Foto: ufitnesss.blogspot.com) -
Svjež vazduh (Foto: ufitnesss.blogspot.com)

Vlakna su broj jedan

Namirnice bogate vlaknima pomažu da najduže ostanemo siti, a podstiču i probavu, što takođe pomaže pri mršavljenju. Birajte cijele žitarice, pasulj, sočivo i povrće.

Namirnice sa visokim nivoom vlakana imaju još jednu važnu prednost – sadrže probiotike, odnosno hranljive elemente koje bakterije upotrebljavaju za rast i razmnožavanje, pa na taj način održavaju zdravlje probavnog trakta. 

Začinite obroke

Do sada ste sigurno već čuli da ljuto pomaže kod mršavljenja. Riječ je o sastojku iz ljute papričice – kapsaicinu.

Studije su pokazale da kapsaicin ima brojne blagodeti za zdravlje organizma. Između ostalog, on ubrzava rad metabolizma i pomaže kod mršavljenja. Kapsaicin ima brojne blagodeti za zdravlje organizma

Mijenjajte navike

Ukoliko tek počinjete sa vježbanjem, ne zamarajte se pretjerano – važno je da ste se pokrenuli. Ali kada steknete kondiciju, tada malo ubrzajte tempo. 

Penjanje stepenicama umjesto vožnje liftom je preporučljivo isto koliko i šetnja kada idete na posao – makar jednu stanicu.

Izvor: RTS, Onegreenplanet.org