latinica  ћирилица
02/03/2017 |  15:19 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Imaju li sportisti u Srpskoj adekvatnu zdravstvenu zaštitu? (VIDEO)

Na teritoriji grada Bijeljine registrovano je oko 150 klubova, u kojima trenira i aktivno se bavi sportom više od 5.000 sportista.
Sportska medicina - Foto: RTRS
Sportska medicinaFoto: RTRS

Da li imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i kome se obraćaju u slučaju povreda?

U Bijeljini nikad nije radio specijalista sportske medicine, a prema svemu sudeći u skorije vrijeme neće ga ni biti.

Pomak je napravljen otvaranjem Zavoda za medicinu rada i sporta, gdje se organizuju periodični sistematski pregledi potrebni za nastup na takmičenju.

U slučaju povreda sportisti stručnu ljekarsku pomoć traže najčešće u nekom od regionalnih zdravstvenih centara.

Fudbalski klub Radnik velike troškove izdvaja za putovanja igrača na specijalističke preglede u druge gradove. U zavisnosti od težine povrede, fudbaleri odlaze u Tuzlu, Novi Sad i Beograd.

- Najčešće je to Beograd, gdje se uradiesnimci, magnet, ultrazvuk, dijagnostika, gdje se uradi i terapija koja nije moguća da se izvrši ovde. To nam predstavlja velike troškove, a drugo nam mnogo povećava odsustvo igrača sa terena, kaže Nebojša Milošević, trener FK "Radnik" Bijeljina.

Slična situacija je i u košarkaškom klubu "Radnik BN Basket", ali i u ostalim sportskim kolektivima u Bijeljini.

- Što se tiče lakših povreda to obavljamo ovdej u Bijeljini, fizikalna terapija se odradi u Dvorovima, a teže povrede saniraju se u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci, Novom Sadu i Beogradu, pojašnjava fizioterapeut u KK "Radnik BN Basket", Mira Pilipović.

Iz Udruženja specijalista sportske medicine RS, kažu da je nedostatak doktora sportske medicine teško rješiv, jer ne postoji zainteresovanost za specijalizaciju iz ove grane medicine. Razlozi su brojni.

Primarijus dr Nikola Gaćeša, predsjednik Udruženja specijalista sportske medicine RS, ističe da nije riješeno pitanje finansiranja zdravstvene zaštite sportista.

- To je osnovni razlog i specijalizacije, odnosno finansiranje specijalizacije. Normalno bi bilo da u okviru svake regije odnosno najvećih gradova bude bar jedan ljekar specijalista, dodaje Gaćeša.

Formiranjem Zavoda za medicinu rada i sporta RS donekle je popravljeno stanje u oblasti zdravstvene zaštite sportista, ali i dalje nedovoljno, s obzirom na to da se u ovoj ustanovi rade samo sistematski pregledi sportista.

- Zdravstvena zaštita sportista finansijski nije pokrivena na adekvatan način na nivou RS, za djecu do 18 godina čiji pregledi se finansiraju od strane FZO RS, naglašava Milidrag Vukotić, načelnik Službe medicine sporta u Zavodu za medicinu rada i sporta RS.

Resorno ministarstvo ne učestvuje u finansiranju ali postoji i druga priča da se na nivou lokalne vlasti bar djelimično može naći dio sredstava za finansiranje sistematskih pregleda.

Od ukupno osam specijalista sportske medicine, koliko ih je u Republice Srpskoj, dvojica su u penziji i povremeno su angažovani.

U Zavodu za medicinu rada i sporta u Banjaluci i Doboju rade četiri, dok u Prijedoru i Gradišci dva sportska doktora rade u okviru porodične medicine.