latinica  ћирилица
07/03/2017 |  14:29 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Sud BiH oslobodio pripadnike tzv. Armije BiH, jer su srpske civile ubili greškom?! (VIDEO)

Sramotna presuda Suda BiH! Za zločin nad srpskim civilima 1992. godine, u Kukavicama kod Rogatice, krivice su oslobođeni pripadnici tzv. Armije BiH: Muhamed i Tarik Šišić, Emir Drakovac i Aziz Šuša.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Dokazano je da su u napadu na izbjegličku kolonu i u likvidaciji učestvovali, ali su "bili u zabludi o statusu žrtava", skandalozno je obrazloženje Sudskog vijeća.

Diverzanti u zbaludi, predvođeni komandantom Muhamedom Šišićem, napali su kolonu putničkih automobila i autobus pun srpske nejači, žena i staraca koji su bježali iz Goražda. I to je dokazano. Dokazano je i da su ubili najmanje 21-og i ranili najmanje 39 srpskih civila iz kolone. Ali, riplijevski čak i za sarajevsko pravosuđe - krivi nisu! 

"Vijeće je oslobodilo optužene za ovu inkriminaciju cijeneći da su optuženi bili u stvarnoj zabludi u pogledu statusa oštećenih", rekao je sudija Davorin Јukić.

Prevedeno sa jezika sudije Јukića i njegovih kolega u Vijeću, nisu znali diverzanti - ubice da ubijaju, jednogodišnju djecu, ili starice zagazile u 9.-u deceniju života. Od njih im se valjda pričinjavali srpski jurišnici! A od putničkih automobila marke lada, jugo ili golf dva - tenkovi i haubice!

“Nije izbjeglička kolona bila obilježena. Ni najavljena”, pravdao je Јukić "zabluđene" optužene, a nepresuđene ubice!

A i tom dionicom puta su često, kaže prolazili srpski vojnici. Zaboravio je međutim, da obrazloži kako su lade, golfovi i autobusi, mogli da budu u borbenom poretku, i kao takvi "po Јukiću", legitiman vojni cilj. I otkud srpska vojska iz pravca Goražda koje je bilo pod muslimanskom kontrolom!? 

"Sramota je to – za kompletnu pravosudnu zajednicu. Marginalizovati na ovaj način jedan ovakav zloči, prije svega predstavlja uvrede za srpske žrtve, porodice žrtava i kompletan srpski narod sa jednom jasnom porukom da žrtve nemaju isti tretman u toj tzv. pravosudnoj instituciji", kategoričan je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

I na to su srpske žrtve, nažalost, već navikle. Nakon skandalozne presude ugasio se i posljednji tračak nade žrtvama iz konvoja! 

Ovi vapaji do izumitelja "novog prava i pravde" očigledno ne dopiru! Da je drugačije ne bi valjda javno izgovorio kako su zabluđene ubice čim su shvatili da je riječ o civilima prestali da pucaju! I povukli su, ostavljajući za sobom bez pomoći na desetine teško ranjenih! I ne bi sebe demantovao u istom danu i istoj sudnici! Naime, pritisnuto dokazima i svjedočenjima očevidaca, vijeće je drugoptuženom Emiru Drakovcu izreklo zatvorsku kaznu od 14 godina zbog brutalnog zlostavljanja srpskog vojnika i još brutalnijeg ubistva starine Miloša Kovačevića u selu Vratsalići.

Nakon ovakvog zvjerstva Vratsilićima, teško je povjerovati da su Drakovac i njegovi diverzanti, ubijajući srpsku nejač i starce u Kukavicama, bili u zabludi. I prestali da pucaju kada su shvatili ko su im žrtve. No “Јukićevi zakoni i konvencije” očigledno ne poznaju ni pravo. Ni pravdu. A ni logiku!