latinica  ћирилица
10/03/2017 |  14:55 | Autor: RTRS

Klinike, preseljene u nove etaže UKC RS, na evropskom nivou

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas u Banjaluci da se klinike koje su preseljene u nove etaže Centralnog medicinskog bloka Univerzitetskog kliničkog centra Srpske ne razlikuju od onih u savremenim kliničkim centrima u okruženju i Evropi.
Bogdanić u UKC - Foto: SRNA
Bogdanić u UKCFoto: SRNA

Bogdanić je tokom današnjeg obilaska preseljenih klinika izrazio nadu da će rekonstrukcija UKC-a Srpske biti završena do polovine iduće godine, da bi bila preseljena hirurgija i ostale klinike.

- Cilj je da dobijemo klinički centar koji će biti respektabilan ne samo u Srpskoj, već i u cjelokupnom okruženju i u zemljama bivše Јugoslavije, a ovako kako izgleda, nećemo se postidjeti ni Evrope - naglasio je Bogdanić.

On je dodao da se liječenje u klinikama preseljenim krajem januara ove godine obavlja na sasvim drugačiji način, sa opremom i kadrom koji može da se posveti pacijentu.

Generalni direktor UKC-a Srpske Mirko Stanetić rekao je da je cilj da polovinom iduće godine budu stvorene sve pretpostavke i za preseljenje hirurgije, zajedno sa njenim stacionarnim dijelom, operacionim blokom, centralnom sterilizacijom, krevetnom stanicom i intenzivnom njegom.

- Taj cilj više nije daleko ako nastavimo ovim tempom. Iskreno se tome radujem, jer ću i ja raditi u kvalitetnijim uslovima. Bolje uslove imaće i Klinika za plućne bolesti - istakao je Stanetić.

On je naveo da je u prošloj godini gotovo 70.000 ljudi ležalo u UKC-u Srpske, sa prosječnom dužinom liječenja od 4,7 dana, kao i da je više od milion usluga pruženo u ambulantnom dijelu.

Na drugom spratu Centralnog medicinskog bloka su Klinika za unutrašnje bolesti sa odjeljenjima endokrinologije, reumatologije, hematologije i gastroenterologije, dok su na trećem klinike za uho, grlo i nos, oftalmologiju i neurologiju.

- Rade se još četiri etaže pa će Centralni medicinski blok, umjesto šest, imati sedam spratova. To su novi prostori za pacijente - rekao je Stanetić.

Pacijent Željko Dolina rekao je novinarima da mu je sinoć u Klinici za oftalmologiju urađena operacija oka, te istako da su uslovi idealni.

Izvor: SRNA