latinica  ћирилица
15/03/2017 |  11:36 ⇒ 11:46 | Autor: RTRS

RKUD "Pelagić" slavi 90 godina postojanja

Devet decenija istorije ispunjene gostovanjima, prijemima, igrom, usponima, padovima, ali i onim najznačajnijim, misijom za očuvanje narodne tradicije sada su iza RKUD "Pelagić" iz Banjaluke.
RKUD "Pelagić" iz Banjaluke - Foto: Screenshot
RKUD "Pelagić" iz BanjalukeFoto: Screenshot

Ovaj jubilej društvo će obilježiti večeras svečanom akademijom u Banskom dvoru. U programu će učestvovati Tamburaški narodni orkestar, muška i ženska pjevačka grupa, te folklorni ansambli. Biće uručene i zahvalnice svima onima koji su godinama pomagali rad društva, te priređen program ispunjen, glumom, pjesmom i istorijom društva.

Vjekoslav Dragušić, sekretar "Pelagića", podsjeća da je društvo pod nazivom Radničko kulturno-sportsko društvo osnovano davne 1927. godine, a osnovali su ga tadašnji sindikalni radnici.

- Tada je sindikat osnovao društvo sa ciljem borbe za radničku klasu, i nažalost ta borba traje do danas. Društvo "Pelagić" je bilo tadašnje napredno revolucionarno društvo koje se kroz kulturu borilo za socijalna i nacionalna prava. Njihov rad je trajao u kontinuitetu sve do 1941. godine, kada je prekinut zbog Drugog svjetskog rata -  priča Dragušić.

Društvo je u tom ratu izgubilo 52 člana, a sedam ih je proglašeno narodnim herojima. Već u maju 1945. godine aktiviran je rad društva, od kada nosi ime Radničko kulturno-umjetničko društvo "Pelagić".

- Istorija "Pelagića" se prožima kroz radničku klasu koju prate standardni problemi i bila je vrlo turbulentna, ali ipak smo se održali zahvaljujući dobrim ljudima. Imamo svoje prostorije u kojima smo 50 godina i uspijevamo održavati to sve, veliki broj smo prostorija i sanirali, još nešto je i ostalo. Velika ljubav i predanost radu koju imaju svi naši članovi je jako bitna - naglašava Dragušić.

Dodaje da ih posebno raduju mlade generacije, u kojima ima dosta i ljubavi i volje za očuvanje folklora. Danas imaju oko 360 članova svih generacija. Bez obzira na mlade snage koje iz godine u godinu pristižu u ansambl, Dragušić napominje da veliku zahvalnost duguju generacijama prije njih koje su opstale u onim teškim vremenima.

- Zahvaljujući njima "Pelagić" danas ima nošnje i instrumente koju su stari oko 100 godina, i sve se to uspjelo sačuvati, a nadamo se da ćemo uspjeti naći i one generacije poslije nas koje će nastaviti istim tempom na očuvanju ovdašnjih običaja - naveo je on.

U devet decenija bogatoj istoriji, osim što su gostovali u brojnim državama, osvajali su i nagrade, a posebno se izdvajaju Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem, kojim je "Pelagić" odlikovao Јosip Broz Tito, a drugi je Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom, takođe u vremenu SFRЈ.

- Mi nismo nikad u modi, ali stalno trajemo. Znači da je mladim ljudima uvijek privlačno da dolaze i igraju - kazao je on.

Pričajući o starim članovima, onim koji se možda sjećaju tih nekih prvih decenija postojanja, Dragušić je pomenuo ime Bože Maleševića, koji je danas u Upravnom odboru društva, a bio je pjevač i član folklora prije pedesetak godina.

- To su te stare generacije bez kojih mi ni danas ne možemo. Oni prenose svoja iskustva na nas, a mi ih dalje prenosimo na mlađe generacije - istakao je on.

Izvor: Nezavisne