latinica  ћирилица
15/03/2017 |  12:20 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Јugoviću "Kočićevo pero" za proljeće 2017. godine

"Kočićevo pero" za proljeće 2017. godine za visoka dostignuća u savremenoj književnosti biće dodijeljeno Aleksandru Јugoviću za knjigu "Opsenari".
Roman "Opsenari" Aleksandra Јugovića - Foto: Screenshot
Roman "Opsenari" Aleksandra ЈugovićaFoto: Screenshot

Književna nagrada "Kočićevo pero" za proljeće 2017. godine pripala je Aleksandru Јugoviću za knjigu "Opsenari", saopšteno je danas iz Zadužbine "Petar Kočić Banjaluka-Beograd". Ovu odluku jednoglasno je donio žiri - Nikola Vukolić, predsjednik, Miljenko Јergović i Mladen Vesković.

Vukolić je naveo da je Јugović, u opisu ambijenta i atmosfere, u apokaliptičnoj poplavi i nebu zakrčenom tamnim oblacima, postigao potpunu usaglašenost ljudskog udesa, prokletstva i neispunjenosti.

- Ali i neostvarenih želja svojih junaka koji su bili drugačiji od ostalih ljudi čiji je život, iako nedaleko od njih, proticao u drugačijim sadržajima i koji su, kad zatreba, znali i da se probijaju i prema visovima Јelice smatrajući da je sam život najveće Božije davanje. Јugović je stvaralac koji zna da priča, a piše iskreno, poletno, nadahnuto, ubjedljivo - rekao je Vukolić.

Nagrada "Kočićevo pero", koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka-Beograd" za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi, Јugoviću će biti svečano uručena 31. marta, u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Izvor: SRNA