latinica  ћирилица
15/03/2017 |  14:07 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Nagrada "Meša" uručena Bajcu i Demiću

Književna nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine uručena je danas u beogradskom Narodnom pozorištu dvojici pisaca koji su je ravnopravno podijelili - Vladislavu Bajcu za roman "Hronika sumnje"i Mirku Demiću za "Ćutanja iz Gore".
Bajcu i Demiću uručena nagrada "Meša Selimović" - Foto: TANЈUG
Bajcu i Demiću uručena nagrada "Meša Selimović"Foto: TANЈUG

Nagradu koja se sastoji od plakete - reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa, laureatima je uručio generalni direktor kompanije Novosti Ratko Dmitrović.

Na svečanom uručenju nagrada emitovan je govor profesora Filozofskog fakulteta u Nišu Gorana Maksimovića koji je za "Ćutanja iz gore" naveo da je riječ o fantazmagoriji punoj mitskih i stvarnosnih analogija, kroz koju se izlaže sudbina Petrove gore na Kordunu.

Autor knjige Mirko Demić naveo je da već u prvim rečenicama "Tvrđave" Mešin junak kaže da "ne vrijedi pričati o strašnom ubijanju, o ljudskom strahu, o zvjerstvima i jednih i drugih, ne bi trebalo ni pamtiti, ni žaliti, ni slaviti, da je najbolje zaboraviti, da umre ljudsko sjećanje na sve što je ružno, ali da kako se romaneskna pređa odmotava, mi vidimo da je to pusti sanak svakog povratnika iz tog čuda što se zove rat".

- Tako sam i sam godinama nad svojim umirućim zavičajem tražio odgonetku, objašnjenje, razlog, utjehu, ne zadovoljavajući se pukim mirenjem i slijeganjem ramenima. I nisam našao ništa što bi me umirilo, a ono što sam iskopao u sebi, nije mi donijelo drugačije saznanje od onog Mešinog, po kojem "živimo u tvrđavama, ličnim, grupnim, nacionalnim, državnim i mrzimo se, prijetimo jedni drugima i ubijamo se s vremena na vrijeme, prenoseći mržnju potomcima" - rekao je Demić.

Autor nagrađene knjige "Hronika sumnje" Vladislav Bajac rekao je da je čitajući Mešu Selimovića shvatio da su "svi pisci ovoga svijeta povezani".

- Pisac zaista jeste razgolićen pred svijetom, po zadatku a priori začuđen pred bilo kojom istinom univerzuma. Uostalom, zato i piše: da bi uvijek i iznova postavljao nova pitanja - naveo je Bajac.

Izvor: SRNA