latinica  ћирилица
16/03/2017 |  07:45 ⇒ 17/03/2017 | 09:47 | Autor: RTRS

Samit u Sarajevu- Evropska perspektiva put razvoja zapadnog Balkana (VIDEO/FOTO)

Premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, samoproglašenog Kosova i domaćin, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, razgovarali su o otvorenim pitanjima koja muče ovaj dio Evrope, opterećene jačanjem tenzija među državama.
Sarajevo - Samit - Foto: RTRS
Sarajevo - SamitFoto: RTRS

Gosti Sarajeva su bili i evropski komesar za proširenja Јohanes Han i ministar spoljnih poslova Italije Angelino Alfono.

Nakon sastanka održana je konferencija za medije. Iako su bili najavljeni kao govornici na konferenciji, ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Makedonije Emil Dimitrijev, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, premijer Albanije Edi Rama i predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Isa Mustafa nisu se obratili medijima.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da je Samit imao za cilj prezentovanje i definisanje zajedničkih interesa, inicijativa za naredni Samit u Trstu u julu ove godine.

"Najčešći pojmovi danas u bili evropske integracije, ekonomska saradnja i infrastrukturno povezivanje regiona, uključujući pažnju na obrazovanje mladih, ali i očuvanje mira i stabinosti", naveo je Zvizdić.

Razgovarano je i o bržem protoku robe, kapitala i ljudi, otklanjanju necarinskih barijera, osnivanju asocijacija tipa privrednih komora radi optimalizacije resursa i stvaranja zajedničkog tržišta od 20 miliona stanovnika.

"Glavni problemi u regionu su, takođe, bili tema današnjeg sastanka i nismo ih 'gurali pod tepih'. Svi smo orijentisani za kreiranje ambijenta kvalitetne saradnje i međusobnog uvažavanja i razumijevanja", rekao je Zvizdić i dodao da je usvojena i zajednička izjava svih učesnika.

Završen Samit zemalja zapadnog Balkana

Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han zahvalio je Zvizdiću za odličnu organizaciju i predsjednicima vlada u regionu za učešće na samitu.

Naglasio je da je Brisel spreman da snažno doprinese integraciji zapadnog Balkana u EU, kao i da je današnji sastanak potvrda napretka u regionu i evropskoj perspektivi zemalja regiona.

"Saglasan sam sa izlaganjem Zvizdića jer je fokus bio na ekonomskom razvoju i napretku zemalja regiona", rekao je Han.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima nakon završetka Samita, da su Srbija i BiH na Samitu lidera zapadnog Balkana u Sarajevu imale skoro iste prijedloge i da su se pred predstavnicima EU saglasile u vezi sa budućim formiranjem zajedničkog tržišta i zajedničkim infrastrukturnim projektima.

"To je za naše zemlje veoma važno. Čini mi se kao da smo se usaglašavali, iako nismo imali usaglašavanja. Mislim da smo u tom pitanju napravili važan korak naprijed", rekao je Vučić i istakao da nije spominjano ono što je bilo u prošlosti, naročito bliskoj.

Vučić je naveo da je razgovarano i o problemima koje "ne mogu da se preskaču, jer bi to bilo zabijanje glave u pijesak".

"Problemi su toliko očigledni i čini mi se da sam po tom pitanju bio najotvoreniji. Mislim da smo dobro razumjeli šta je to što možemo da uradimo, a šta ne možemo", rekao je Vučić.

Zvizdić pozvao EU da sačuva evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je danas Evropsku uniju da ostane pri obećanju datom u Solunu 2003. godine i sačuva evropsku perspektivu zemalja zapadnobalkanske šestorke.

Zvizdić je u Sarajevu, kao domaćin današnjeg Samita zemalja zapadnog Balkana, u uvodnom obraćanju na skupu ukazao da je neophodno sačuvati evropsku perspektivu u ime stabilnosti i prosperiteta regiona, ali i same EU.

On je ponovio opredjeljenje BiH da nastavi da jača vladavinu prava, sprovede reformu javne uprave, unapređuje slobodu govora, jača poslovno okruženje i vodi aktivnu i konstruktivu politiku radi razvoja regionalne saradnje.

"Mislim da današnji samit potvrđuje takvu opredijeljenost ne samo BiH, nego i zemalja zapadnog Balkana. Sve dok postoji taj zajednički cilj, možemo govoriti o daljem jačanju i unapređenju naših međusobnih odnosa", rekao je Zvizdić.

On je podsjetio da je na sastanku Evropskog savjeta prošle sedmice bilo i drugih stavova, te izražavanja zabrinutosti po pitanju situcije na zapadnom Balkanu.

"Ponovo su tenzije i moguća destabilizacija bile riječi kojima se opisivala situacija u regionu. Pozitivna je poruka koju je prenio predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk da će EU održati obećanje dato zapadnom Balkanu na samitu u Solunu 2003. godine ako te zemlje nastave da sprovode reforme s ciljem evropskih integracija", rekao je Zvizdić.

On je naglasio da se može reći da je svih šest zemalja zapadnog Balkana u procesu sprovođenja reformi, te da je postignut značajan napredak u procesu evropskih integracija i da se regionalna saradnja unapređuje u svim važnim aspektima.

Prema njegovim riječima, premijeri zemlja zapadnog Balkana imaju odgovornost da zadrže zemlje i region na evropskom putu, koji postaje najmanji zajednički sadržilac i pretvara se u zajednički cilj i perspektivu.

Samit zemalja zapadnog Balkana u Sarajevu

Dobro je što će predsjednici vlada sa na samitu donijeti još jednu deklaraciju, ali se pribojavam da će nakon samita opet početi svađe i sukobi, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić u Sarajevu.

U obraćanju na samitu premijera sa Zapadnog Balkana zamolio je domaćine da ne nazivaju sve prisutne državama, jer ni on to ne radi.

"U pitanju je sentiment Srbije, i ovo ne govorim zbog kampanje", rekao je Aleksandar Vučić na samitu u Sarajevu nakon što je Isa Mustafa predstavljen kao predstavnik države Kosovo, iako nigdje nisu istaknuti simboli ni zastava Kosova.

Vučić je rekao da su njihovi odnosi na skupovima dobri, jer, kako je primijetio tada se priča o ekonomiji, ali je dodao da kada se takvi skupovi završe, kreće priča isključivo o politici ili, dodao je "ne pričamo uopšte".

Dodao je i da svi u regionu vjerujemo u EU perspektivu, da se nadamo, ali i da u Srbiji više niko ne pominje datume, a da mu se čini da je tako i u mnogim drugim zemljama Zapadnog Balkana.

"Volio bih da je evropska perspektiva nešto jasnija", poručio je srpski premijer, dodajući da Srbija želi da region vidi kao jedinstve prostor, iako, primijetio je, neki drugi to ne žele.

Vučić - Zvizdić (Foto: RTRS)

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han izjavio je danas u Sarajevu na Samitu zemalja zapadnog Balkana da je pravo vrijeme da ovaj region preuzme lidersku ulogu i da se prevaziđu problemi koji utiču na unutrašnju situaciju.

On je poručio da se ne smije gubiti dobra prilika za snažnu saradnju, da se mora stalno pratiti razvoj situacije, "probiti granice i iskorititi pozitivan vjetar".

"Ili ćemo imati pozitivne poruke, ili ćemo zatvoriti ta vrata prilike zbog nekih loših poruka, a mislim da se ne treba `igrati vatrom`. Molim vas da pokažete liderstvo državnika kao što ste radili u prošlosti i da iskoristite priliku broj jedan, a to je i u interesu EU", poručio je Han.

Napominjući da i građani zemalja zapadnog Balkana žele da napreduju, Han je poručio da se svi moraju okrenuti obavezama, te ocijenio da je ovo današnje okupljanje jako dobar signal.

A Sarajevo je danas bilo pod ogromnim mjerama bezbjednost zbog lošeg iskustva od prije dvije godine u Potočarima kada je napadnut srpski premijer Aleksandar Vučić.

 

Sve bezbjednosne agencije uz koordinaciju Ministarstva bezbjednosti preduzele su opsežne i temeljite mjere obezbjeđenja svih učesnika samita, potvrdio je ministar Dragan Mektić nakon jutrošnje posjete Operativnom štabu za bezbjednost samita.

Na Samitu su učestvoovali premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Makedonije Emil Dimitrijev, Crne Gore Duško Marković, samoproglašenog Kosova Isa Mustafa i Albanije Edi Rama, a kao domaćin predsjedvajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Samit je obezbjeđivalo više od 1000 policajaca.