latinica  ћирилица
16/03/2017 |  07:46 ⇒ 17/03/2017 | 09:13 | Autor: RTRS

U Banjaluci održan protest željezničara (FOTO/VIDEO)

Protestna šetnja sindikata Željeznica u Banjaluci! Traže isplatu dugovanja i izvršnih presuda, odgovornost i smjenu Uprave.
Banjaluka: Protest željezničara -
Banjaluka: Protest željezničara

Članovi šest sindikata Željeznica okupili su se na banjalučkom Trgu Krajine. Poruke upravi i nadležnima ispisali su na transparentima. Traže smjenu odgovornih za propuste, koji su preduzeće doveli na ivicu propasti.

Radnici i članovi sindikata u ŽRS-u nosili su transparente sa porukama "Vratite nam otete pare", "Ostavite Željeznice nama" i "Mi poštujemo zakon, a vi?".

Svakom radniku se, tvrde sindikalci, duguje više od 7,5 hiljada KM, ili 12 prosječnih plata u Željeznicama. Јoš čekaju više od 14 miliona po osnovu izvršnih presuda. Sa trga su se uputili u park "Mladen Stojanović", odakle su se obraćali Vladi.

- Održite riječ, i tražite odgovornost, a nama isplatite naše, ne tražimo ništa nego ono što smo zaradili, a zaradili smo i morate nam to platiti - rekao je Simo Cvjetković, predsjednik samostalnog sindikata mašinovođa.

Direktor Željeznica Dragan Savanović, u kratkom telefonskom razgovoru, nema komentar.

- Ne znam šta se dešava u Banjaluci, ja sam u Srbiji, na sastanku Željeznica Srbije - naveo je Savanović.

Za resornog ministra Neđu Trninića, protesti su neopravdani. Radnici, kaže, redovno primaju plate, a ostala potraživanja biće izmirena u procesu restrukturisanja, kako je i dogovoreno sa upravom.

- U tome imamo podršku Svjetske banke da će se i taj proces završiti. Ovo što se sada dešava, iskreno da kažem, ne razumijem. Svi pričamo da je teška situacija u Željeznicama, da je treba popraviti, a kada preduzmemo nešto na tom planu, onda protestuju - kaže Trninić.

Banjaluka: Protest željezničara

Da bi nadležni situaciju u Željeznicama shvatili ozbiljno, Čedomir Knežević štrajkuje glađu već nekoliko dana. Od danas mu se pridružilo još kolega.

- Mene je sramota. Sramota me je kolektiva i Republike Srpske da sam dočekao ovako nešto, sramota me je drugova koji su napustili sve i došli ovdje - kaže Knežević.

I dok su tražili poštovanje prava radnika, sindikalci Željeznica spriječili su novinarske ekipe da rade svoj posao. Pojedine snimatelje su odgurnuli, a ekipu Radio-televizije Republike Srpske izviždali. U namjeri ekipe RTRS-a da uzmu izjave od okupljenih, sindikalci su verbalno napali novinarku i snimateljku RTRS-a.

Banjaluka - protesti

Predsjednica Saveza sindikata Srpske, Ranka Mišić, kaže da je sramotno dovoditi radnike u situaciju da prava traže na ulici. Stala je i u odbranu napada na novinarske ekipe.

- Osuđujem svaku vrstu napada, a posebno na radnike. Novinari su radnici, kamermani su radnici i uživaju pravo da nesmetano rade svoj posao, a vi ste danas to radili - rekla je Mišićeva.

Sindikalci su se po završetku protesta mirno razišli, a nekoliko ih se uputilo ka Željezničkoj stanicu, gdje su otpočeli štrajk glađu.