latinica  ћирилица
16/03/2017 |  11:37 ⇒ 11:55 | Autor: RTRS

Uručena nagrada Pečat Preradoviću i Kordiću

Malo koja književna nagrada doživi pola vijeka postojanja, a upravo to se desilo sa nagradom Pečat varoši sremskokarlovačke, koja je u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima uručena pjesnicima Ranku Preradoviću Dedi iz Banjaluke i Milošu Kordiću iz Beograda.
Uručene nagrade Preradoviću i Kordiću - Foto: nezavisne novine
Uručene nagrade Preradoviću i KordićuFoto: nezavisne novine

Nagradu je laureatima uručio Nenad Grujičić, direktor Brankovog kola, institucije koja ovo prestižno priznanje dodjeljuje od 1967. godine. Pola vijeka nagrade tako se poklopilo sa pola vijeka bavljenja pjesništvom njenih laureata.

Preradović je nagrađen za četvorotomna "Izabrana dijela" objavljena u izdanju banjalučke Besjede, a Kordić za zbirku pjesama "Predvečerje" objavljenu u izdanju beogradske Prosvete, a oba djela objavljena su povodom 50 godina bavljenja pjesništvom.

- To je kulturni kuriozitet prve vrste - kazao je Grujičić komentarišući tri jubileja poklopljena u jedan u okviru Proljećnih dana Branka Radičević, koji su i počeli uručenjem priznanja značajnog za srpsku poeziju.

Primajući nagradu Pečat varoši sremskokarlovačke, Preradović je rekao da se, uhvativši se u Brankovo kolo, osjeća lijepo i ugodno, ali sa sviješću - onako kako se osjeća mrav u travi, ispod, za njega, gorostasnih stabala.

- Branko Radičević je jednostavno, a moćno prepjevao bruj života onako kako to do njegove pojave nije uradio niko u srpskom pjesništvu. Obradovan što sam u tom Brankovom kolu jedan od igrača, izjednačen sa ostalima, zahvaljujem prije svega Sremskim Karlovcima i Novom Sadu što na ovaj način čuvamo uspomenu na velikana - kazao je Preradović.

- I zbog zlata tog jezika, tih slika, ali i srebra beskonačnosti jedne zauvijek nam oživotvorene igre, volio sam i volim Branka. I volim ga i volimo ga zbog prirode, zbog lista na drvetu, zbog ljubavi, zbog istorije. Volimo ga zbog naših budućih za koje moramo da sačuvamo i nepresušnu ljepotu njegovog i svog srpskog jezika - rekao je Kordić.

Izvor: Agencije