latinica  ћирилица
16/03/2017 |  12:40 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

"Alumina" gradi pogon za silikagel vrijedan sedam miliona KM

U kompaniji "Alumina" iz Zvornika u toku je gradnja pogona za proizvodnju silikagela, još jednog proizvoda iz oblasti alumosilikatne hemije.
Zvornik - Kompanija Alumina - Foto: SRNA
Zvornik - Kompanija AluminaFoto: SRNA

Vrijednost investicije je oko sedam miliona KM, a plan je da objekat bude završen do kraja juna ove godine, saopštila je danas Služba odnosa s javnošću ove kompanije.

Nakon probnog rada, serijska proizvodnja silikagela se očekuje u oktobru. Kompanija "Alumina" ovaj projekat realizuje u saradnji sa "Zeohemom" iz Švajcarske, svojim dugogodišnjim poslovnim partnerom.

"Gradnja pogona za proizvodnju silikagela odvija se zadovoljavajućim tempom", kaže predsjednik Upravnog odbora kompanije "Alumina" Milorad Motika, dodajući da je izgradnja objekta povjerena konzorcijumu domaćih firmi iz Zvornika - "Јokić-invest", "Metalno" i "Enikon-mont".

On kaže da je ovo veoma značajna proizvodnja, koja će biti namijenjena za poznatog kupca sa kojim "Alumina" ima ugovor o strateškoj saradnji.

Prema njegovim riječima, u početku će kapacitet proizvodnje iznositi 600 tona, a već u narednoj fazi očekuje se godišnja proizvodnja od 800 do 1.000 tona silikagela, koji ima primjenu u farmaciji i drugim industrijama.

Nakon proizvodnje silikagela, u ovom proizvodnom objektu koji će zauzimati oko 4.500 metara kvadratnih prostora na tri etaže, nalaziće se i proizvodnja specijalnih zeolita, a biće organizovana i proizvodnja bemita koja je planirana 2018. godine.

Silikagel je profitabilan proizvod, a kao sirovina za njegovu proizvodnju koristiće se vodeno staklo iz "Alumine", što predstavlja finalizaciju ove proizvodnje, a ujedno i odvajanje od proizvoda koji u sebi sadrže aluminijum i zavisnost od prerade boksita.

Predsjednik Upravnog odbora "Alumine" naglašava da progresa kompanije nema bez investicionih ulaganja.

"Kompanija `Alumina` trenutno je jedno veliko gradilište. Očekujemo da nivo investiranja u 2017. godini bude više od 20 miliona KM", naglašava Motika.

On je istakao da se, osim pogona za proizvodnju silikagela, intenzivno radi i na izgradnji fabrike za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, koja treba da bude završena do kraja juna ove godine.

Motika navodi da će u ovoj godini u fabrici biti realizovano više značajnih projekata, koji će stvoriti uslove za prosperitet ne samo ove kompanije i njenih zaposlenih radnika, nego i čitave regije.

"Nama je cilj da `Alumina` napreduje, ali želimo i da se razvija naše okruženje", ističe Motika, naglašavajući da nove investicije i proširenje proizvodnog programa u ovoj fabrici stvaraju mogućnost otvaranja novih radnih mjesta.

On je rekao da će kompanija ovih dana zaposliti 145 novih radnika, kako bi spremno dočekali nove izazove koji "Aluminu" očekuju u narednom periodu.

Izvor: Srna