latinica  ћирилица
16/03/2017 |  13:53 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

Zajednički film Dalija i Diznija - savršena kombinacija (VIDEO)

Roj Dizni, nećak Volta Diznija, 1999. godine dobio je inspiraciju da završi kratki film, što je i uradio 2003. godine, pa je poslije 57 godina, čedo Salvadora Dalija i Voltera Diznija, napokon rođeno.
Zajednički film Salvadora Dalija i Volta Diznija - Foto: nezavisne novine
Zajednički film Salvadora Dalija i Volta DiznijaFoto: nezavisne novine

Odmah poslije Drugog svjetskog rata, 1946. godine dva velika umjetnika započela su saradnju na kratkom animiranom filmu "Destino". Više od pola vijeka kasnije, zajedničko djelo Salvadora Dalija i Volta Diznija je završeno zahvaljujući Diznijevom rođaku.

Priča je o Kronosu koji personifikuje vrijeme i zaljubljuje se u običnu, smrtnu djevojku. Radnja je inspirisana meksičkom narodnom pjesmom, istog naziva - Destino. Dizni je zamislio da pjesma bude potka za muzički kratki film. Dalija je privukao naslov projekta i koncept sudbine koja spaja dvoje ljubavnika.

Osam mjeseci je Dali bio na Diznijevom platnom spisku. Dolazio je svako jutro u 8.30 časova, odlazio u 17. A onda je 1947. godine, Dizni zavrnuo slavinu.

Razlog je bila ekonomska situacija poslije Drugpog svjetskog rata, kao i drugi projekti. Roj Dizni je 1999. počeo da radi na kratkom filmu. Poslije 57 godina, čedo Salvadora Dalija i Voltera Diznija je napokon rođeno. To je bilo 2003. godine.

"Destino" je prema mišljenju nadležnih u Gala-Salvador Dali fondaciji, savršena kombinacija Dalija i Diznija.

Izvor: Agencije