latinica  ћирилица
17/03/2017 |  07:50 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Trebinje: Otvorena izložba "Svjetlost i svetost" (FOTO/VIDEO)

U Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena je izložba "Svjetlost i svetost" akademskog slikara i ikonopisca Drage Vučića iz Bileće. Autor, kome je ovo peta samostalna izložba, trebinjskoj publici predstavio se sa 45 radova.
Drago Vučić - Foto: RTRS
Drago VučićFoto: RTRS

Na novovotvorenoj izložbi ljubitelji umjetnosti imali su priliku pogledati akril na platnu, akril na papiru, kombinovane tehnike i pigmente, te zlato na dasci. Četrdeset pet radova, sa kojima se prvi put predstavio u Trebinju, bilećki umjetnik pripremao je desetak godina.

"Pozvani smo svi na jednu vrstu stvaralaštva, trudimo se da stvorimo nešto što će kod nekoga da izazove pozitivnu energiju, lijep osjećaj", rekao je Vučić.

Izložba se sastoji iz dva dijela: pejzaža, mrtve prirode, crteža, religijskih motiva i ikona. Sve ih, kaže, autor, povezuje svjetlost boje, koja u ikonama prelazi u svetost i pokazuje da ne mogu jedno bez drugog.

Izložba Drage Vučića

"Tu su slike raznih svetitelja- Vasilija Ostroškog, ikona Isusa Hrista...", nabraja autor izložbe.

Radovi Draga Vučića privukli su veliku pažnju Trebinjaca, ali i posjetilaca iz drugih gradova Hercegovine.

Izložbi su prisustvovali brojni akademski slikari, istoričari umjetnosti, prosvjetni radnici, te sveštenici Eparhije.

"Ono što je jako specifično za Draga jeste njegov jedan poseban izraz, posebna suptilna linija koja njegove radove odvaja od ostalih umjetnika", smatra akademski slikar Snežana Domazet.

Drago Vučić učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama i likovnim saborovanjima u Republici Srpskoj, regionu i Evropi, a dobitnik je i brojnih priznanja.

Izložba "Svjetlost i svetost" u trebinjskom Muzeju Hercegovine, za sve posjetioce, biće otvorena do kraja marta.