latinica  ћирилица
17/03/2017 |  10:41 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Kako oporaviti privredu u Brčko Distriktu? (VIDEO)

Privreda u Brčkom je u veoma lošem stanju, uglavnom zbog neadekvatne brige predstavnika vlasti, posebno prema proizvodnim preduzećima, kažu u Privrednoj komori. Poručuju da je potrebno što prije sačiniti bolje zakone i osnovati Razvojnu agenciju, koja bi efikasnije podsticala ukupnu privrednu aktivnost, ističu u Udruženju poslodavaca.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

U tvornici akumulatora "Tesla", nezadovoljni su podsticajima za proizvodna preduzeća. To je i jedan od razloga što je malo ovakvih preduzeća opstalo na izbirljivom tržištu i što su rijetki slučajevi otvaranja novih pogona.

"Na žalost se u Brčkom između 8 i 10 miliona maraka godišnje daje u privredu kao podsticaj, ali 70 odsto od toga dobijaju trgovačka preduzeća", rekao je Miodrag Bukvić iz Tvornice akumulatora Tesla.

Osim ovoga, problem je i to što Vlada Distrikta zbog dosadašnjih organizacionih problema u Privrednoj komori, nije insistirala na oživljavanju Ekonomsko- socijalnog savjeta, u kojem bi stručnjaci za privredu predlagali sprovodive zakone.

"Ako se tu usaglase stavovi, onda to na skupštini treba da ide lako, i onda tog momenta neće biti problema sa privredom", smatra Јelenkko Ilić, potpredsjednik Privredne komore.

Postojeće podsticaje i dodatna sredstva za oživljavanje privrede u Brčkom, potrebno je koordinisati na funkcionalan način. Za to je, kao i u Republiku Srpsku, potrebno osnovati Razvojnu agenciju.

"Da se pod hitno formira Razvojna agencija Brčko Distrikta koja će biti spona između Vlade i privrede i koja će biti na usluzi", navodi Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Distrikta.

Iz Vlade odgovaraju: "Spremni smo na reformisanje podsticajne politike. Što prije bi zbog toga, kažu, u skupštinu bio proslijeđen zakon o 10 poslovnih zona, na 10 najpogodnijih lokacija". Kažu da je nepostojanjem ovog zakona, privredna aktivnost gušena.

"Cilj je da mi odredimo mjesta na kojima se može vrlo jednostavno i efikasno uraditi, odnosno da se može vrlo brzo početi sa biznisom", kaže Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredu u Vladi Distrikta.

U Vladi tvrde da će već nakon usvajanja budžeta, privrednici sa predstavnicima Vlade i Sindikata, predložiti najbolju varijantu ovog zakona, čijom primjenom bi bio i započet oporavak privrede u Brčkom.