latinica  ћирилица
17/03/2017 |  14:18 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Hajder: Olakšano liječenje pacijenata (VIDEO)

Razvoj savremene endovaskularne hirurgije u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske usmjeren je ka uvođenju novih tehnika koje povećavaju uspješnost zahvata i brži oporavak pacijenata. U protekloj godini iz ove oblasti najviše zahvata urađeno je na krvnim sudovima vrata-192, dok je u prva dva mjeseca ove godine urađeno 58 takvih zahvata.
Olakšano liječenje pacijenata - Foto: RTRS
Olakšano liječenje pacijenataFoto: RTRS

U narednih mjesec dana u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske trebalo bi da počnu sa ugradnjom stenta kod suženja karotidnih arterija. Dosadašnja praksa pokazala je da su komplikacije minimalne.

"Prvi pravi iskorak u ovoj oblasti očekuje se iduće godine uvođenjem endovaskularnog tretmana aneurizme trbušne aorte", rekao je ovo Novak Vasić, vaskularni hirurg.

"Ove procedure omogućiće da se smanje tegobe pacijenata, postoperativni bolovi, te da se skrati dužina liječenja i ležanja u bolnici", kaže Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC Republike Srpske.

U današnje vrijeme često kod dijabetičara i pušača dolazi do suženja ili začepljenja perifernih arterija, te se ovaj problem najčešće rješava ugradnjom stenta.

"Samo liječenje je dosta jeftinije i sada se već može uporediti sa troškovima hiruškog liječenja. Јedan ovakav stend je oko 1.000 maraka, međutim taj stent rješava problem i pacijent sutradan ide kući", pojasnio je Bojan Јovanić, interventni radiolog.

Iako su interventne procedure skuplje od klasičnih operacija one u konačnici smanjuju troškove jer je oporavak brži, liječenje kraće, a radna sposobnost pacijenta znatno veća.