latinica  ћирилица
17/03/2017 |  16:36 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Banjaluka: Druga međunarodna konferencija o nastavi ruskog jezika (VIDEO)

Ruska akademija nauka, Fakultet filoloških nauka Panevropskog univerziteta "Apeiron" i Udruženje "Srpsko-ruski most" organizovali su u Banjaluci, Drugu međunarodnu konferenciju o nastavi ruskog jezika. Naučnom skupu prisustvovali su naučnici i akademski radnici iz Evrope.
Druga međunarodna konferencija o nastavi ruskog jezika - Foto: RTRS
Druga međunarodna konferencija o nastavi ruskog jezikaFoto: RTRS

Naučnom skupu prisustvovala je delegacija Ruske Akademije nauka iz Moskve, profesori Јekaterinburškog univerziteta iz Rusije, dekani i profesori sa Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, delegacija Fakulteta za ruski jezik iz Grčke i mnogi drugi.

"Srbi su talentovani i vrlo lako i brzo uče ruski jezik i u Rusiji se osjećaju veoma lagodno jer je to genetski blizak jezik i već nakon godine dana učenja, oni govore Ruski", kaže ovo Nikolaj Konstantinovič Garbovski, direktor Fakulteta za prevođenje Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov.

Јačanje veza na akademskim, kulturnim i političkim nivoima odražava se i na broj studenata ruskog jezika, koji se na ovom univerzitetu iz godine u godinu povećava.

"Svaki naš student ima pravo da provede godinu dana u Rusiji u okviru naše saradnje potpisane sa devet univerziteta u Rusiji", istakla je Larisa Čović, dekan Fakulteta filoloških nauka Panevropskog univerziteta "Apeiron".

Potpisan je ugovor kojim studenti, kroz obaveznu praksu u Rusiji u trajanju od šest mjeseci ili godinu dana, stiču pravo na dvojne diplome-domaćeg i fakulteta u Rusiji gdje su obavljali praksu.