latinica  ћирилица
17/03/2017 |  18:14 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Predsjednica Hrvatske "uložiće sve napore da kreira Dejton 2" (VIDEO)

Skup u Neumu nije organizovan sa ciljem stvaranja Herceg – Bosne, to bi se dalo zaključiti iz poruke Dragana Čovića da neće spekulisati o tome kako je ko vidio taj događaj.
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: RTRS
Kolinda Grabar KitarovićFoto: RTRS

A u sjeni jučerašnjeg glavnog događaja u Sarajevu, ostala je izjava hrvatske predsjednice o reviziji Dejtonskog sporazuma.

Zbog ugrožene konstitutivnosti i ravnopravnosti Hrvata u BiH, Kolinda Grabar Kitarović uložiće sve napore da uz pomoć međunarodne zajednice kreira Dejton 2.

- Snažno ćemo diplomatski djelovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje Dejtonskog sporazuma, obezbjeđenja stabilnosti Bosne i Hercegovine i susjedstva i sprečavanja spoljnih uticaja, kaže hrvatska predsjednica.

Iz Republike Srpske poručuju da se Ustav može mijenjati samo uz dogovor oba entiteta i sva tri naroda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije siguran da je moguće održavanje neke nove međunarodne konferencije o promjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma.
 
Komentarišući izjavu Grabar Kitarović Dodik je naveo da je najvažniji dio tog sporazuma Ustav BiH i da za njegovu promjenu postoji jasna procedura.

Ukoliko do izmjena i dođe, one ne treba da se tiču Republike Srpske i bilo kakve izmjene na račun njene teritorije, smatra potpredsjednik Narodne skupštine, Nenad Stevandić.

Govor Kolinde Grabar Kitarović zaparao je uši reisa islamske zajednice u BiH.

Husein Kavazović traži od hrvatske predsjednice pojašnjenje šta je mislila pod radikalizacijom Bošnjaka i mijenjanju islama u BiH u posljednje vrijeme.