latinica  ћирилица
18/03/2017 |  09:27 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Јoš se ne zna ko je naručio tone pokvarene hrane za OS BiH!?

Nakon skoro godinu dana, kada su u javnost procurile informacije kako vojnici Oružnih snaga BiH jedu zalihe konzervirane hrane kojoj ističe ili je istekao rok trajanja, istraga Ministarstva odbrane BiH o krivcima loših javnih nabavki još nije završena, pprenosi Blic.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

SIPA nije uključena u istragu, a glavnu riječ vodi Generalni inspektorat Ministarstva odbrane BiH prema nalogu resorne ministarke Marine Pendeš, navodi portal Kliks.ba.

Pendeševa je izjavila da još nije dobila izvještaj Generalnog inspektora o krivcima isporuke pokvarenih konzervi.

- Bilo je pokušaja da se vrate konzerve kojima je istekao rok, ali još ne mogu govoriti ništa o tome da li je bilo nezakonitih radnji. Ne želim da kalkulišem - kaže Pendeševa.

Na pitanje zašto je Ministarstvo odbrane BiH od švajcarske firme Kreis BiH tražilo zamjenu oko 15 tona konzervi kojima rok trajanja ističe tek 2018. godine, Pendeš odgovara: "Ne znam ja koja je to institucija".

S druge strane, saznaje portal iz Zajedničkog štaba OS BiH, kada su uočene promjene na ambalaži konzervirane hrane, kao što je deformacije, korozija i sliučno, dobavljači su vršili zamjenu konzervi u skladu sa važećim ugovorom. Prije godinu dana je u OS BiH bilo više od 300 tona konzervi kojima ističe ili je istekao rok trajanja.

- Na sve dosadašnje zahtjeve dobavljači su odgovorili pozitivno. Konzervirana hrana koja je nabavljena za potrebe OS BiH planski se troši u skladu sa deklarisanim rokovima upotrebe, tako da u OS BiH trenutno nema konzervi sa isteklim rokovima upotrebe - rekli su iz Zajedničkog štaba OS BiH.

Prema podacima o javnim nabavkama za period od 2011. do 2015. godine, Ministarstvo odbrane naručivalo je konzerve od firmi Akova Impeks Sarajevo, Kreis BiH, Duga komerc, Pakol Pale i Nedomeks Pale. Svi od ovih dobavljača tvrde da su robu isporučivali pravilno, prema tenderskoj dokumentaciji i traženim LOT.

Prema ugovoru, niko od njih nije dužan vršiti povrat robe kojoj ističe ili je istekao rok trajanja.

Zajednički štab OS BiH je u skladu sa Pravilnikom i Planom ishrane pripadnika OS BiH poduzeo adekvatne mjere koje omogućavaju planski utrošak svih raspoloživih konzervi hrane u njihovom deklarisanom roku upotrebe - naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Izveštaji Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH iz 2016. godine pokazali su da je Ministarstvo odbrane BiH nabavilo nepotrebne i ogromne količine konzervi za pripadnike OS BiH. Iz tog ministarstva tada su rekli da im te konzerve trebaju u slučaju požara, poplava i mobilizacije.

Izvor: Blic